Claudiu Zamfir

reportaj. Cand copiii cred ca supermarketul face oua, un tanar antreprenor gaseste o idee de afaceri

Imagine principala
VIDEO reportaj. Cand copiii cred ca supermarketul face oua, un tanar antreprenor gaseste o idee de afaceri
​Tanarul antreprenor Richard Nicolau spune ca a intrat in business cu un search pe Google si 8.000 de lei capital, iar acum are afaceri de jumatate de milion de euro pe an. Scoate bani din cresterea si comercializarea racilor si, mai nou, a deschis si un proiect educativ in care duce gaini prin gradinite pentru a-i familiariza pe copii cu pasarile domestice.

La 22 de ani, Richard Nicolau lucra inca in vanzari pentru o companie de servicii telecom, dar jobul nu a mai mers. Asa ca a intrat in afaceri. Nu stia din ce voia sa scoata bani, stia doar ca voia sa scoata bani.

Acum are 28 de ani, 500.000 de euro cifra de afaceri pe an si 40% marja de profit. Povesteste ca drumul sau in business a inceput cu o cautare pe Google si 8.000 de lei capital, bani imprumutati de la o cunostinta.

 


Material realizat cu echipament Nikon / VIDEO: Balázs Nitsch-Petioky

"Eu vin din zona de vanzari, am vandut servicii de telecomunicatii, am condus niste grupe pentru marii operatori de telefonie si servicii de internet si cablu. S-a terminat, aveam nevoie de un nou business si m-am indreptat catre Google, am scris pe Google <<idei de afaceri>> si Google genereaza rezultate pe nisa agricola – ferma de struti, ciupercarii si tot ce inseamna segmentul asta de animale sau gradinarit, ferme de familie”, isi aminteste Nicolau.

Si s-a oprit asupra crescatoriei de raci ca idee de afaceri. “Mi-am adus aminte ca primul meu animalut de casa mi l-a adus taica-miu de la pescuit, in copilarie, un rac viu”.

Dar ce poti face cu mai putin de 2.000 de euro? Cu 200 de euro – povesteste el – si-a deschis un site in care spunea ca are raci de vanzare. In realitate nu avea nimic inca, dar clientii au inceput sa-l caute.





Richard Nicolau


Prin aceasta “prospectare” improvizata a pietei a vazut ca exista o cerere de raci in Romania.

“Nu aveam mari tangente cu baltile, nu eram vreun pescar inrait. Am simtit -o pur ca business ca ar fi fezabil, am vazut ca nu mai face nimeni, ca au fost ceva tentative in urma, din cate am prospectat. M-am uitat la harta Romaniei, am vazut ca avem o tara plina cu ape si am decis sa o fac”, isi aminteste el.

Asa a ajuns mai intai sa procure raci din piete sau de pe diverse balti si sa ii vanda unor restaurante, pentru ca in prezent sa fie furnizor de raci catre marile lanturi de hipermarketuri din toata tara.

Richard a inceput trei facultati, dar niciuna nu l-a captivat intr-atat cat sa o si termine. “Tot ce stiu eu este sa am feeling bun de business, vad oportunitatile, depistez nevoile oamenilor”, spune el.



Copii la o gradinita care a apelat la programul Eggscelent


Asa i-a venit si o noua idee de business – un cotet pe roti, cu doua gaini, pe care il duce prin gradinitele particulare, pentru ca cei mici sa se familiarizeze cu pasarile de curte.

"Multi se plang de copiii lor ca nu ajung sa atinga natura. Si mi-a venit ideea de a face un program educativ", spune Nicolau.

In ziua in care StartUpCafe a stat de vorba cu Richard Nicolau, antreprenorul mergea cu noul sau proiect, Eggscelent, intr-o gradinita particulara din Bucuresti.

Noi am avut o tema si copiii trebuiau sa spuna meniul de dimineata si, cand am intrebat de unde iau ouale si rosiile, au spus <<de la Mega>>. Am inteles ca foarte putini vazusera gaini, acum ceva timp, la <<Ferma Animalelor>> sau la bunici sau la rude indepartate”, explica Marinela Tascau - manager la gradinita “Academia Fantastica”. 

In cadrul programului Eggscelent, copiii pun mana pe gaini, le hranesc, au grija de ele, primesc carticele de colorat cu tematica legata de pasari.
 




Programul Eggscelent


Preturile variaza intre 10 si 15 lei pe luna de copil, in functie de numarul celor mici intr-o anumita gradinita. Richard Nicolau spune ca momentan nu castiga din programul Eggscelent, insa vrea sa-l integreze in afacerea sa mai mare.

In prezent, el are concesionate 4 lacuri cu raci, in apropiere de Bucuresti, are doua restaurante in Capitala si unul in Mamaia si 28 de salariati. Astfel, Nicolau crede ca poate sa dezvolte un program educational si de recreere pentru copii si familiile lor, in care cei mici sa mearga la unul din lacurile lui.

Urmeaza ca la ferma de raci - care e in aer liber, in natura, am copaci, iarba verde- sa fac acolo o mini-zoo pe care sa o arondez programului si copiii sa vada mai multe animale la ferma sau sa participe la prima zi de pescuit”, isi face planul tanarul om de afaceri.

Cel mai interesant la Nicolau este modul in care trece de la un domeniu de business la altul. De la cresterea si vanzarea racilor, la restaurante, la turism, la educatie, Richard Nicolau sare de la o oportunitate la alta si a pus ochii si pe domeniul cercetarii.

Aici sunt fonduri europene importante, disponibile in noul Program Operational Competitivitate 2014-2020.



Programul Eggscelent


Am un produs care pe plan mondial e pe cale de disparite, din cauza poluarii.

Si, intr-un parteneriat cu Universitatea de Vest, sectia Bilologie, facem un proiect pe cercetare, de 1,6 milioane de euro pe doi ani. Cercetam specia noastra de rac, Astacus Leptodactylus, pe care vrem sa o imbunatatim si pe care apoi vrem sa o microindustrializam si sa scoatem un rac mai calitativ. Fac lucrul sa stiu sigur ca o sa am raci peste 5 an
i”, spune Nicolau.

Tanarul antreprenor nu ignora nicio sursa de finantare pentru afacerile lui, apeland inclusiv la credite bancare, insa pe tinerii care abia intra in afaceri ii sfatuieste sa acceseze si programele guvernamentale de sprijin finantate din bugetul de stat.

Si asa as sfatui pe toata lumea: sa se duca spre programe guvernamentale, sustinute de statul roman, care sunt de 10-15-20 de mii de euro, daca ai pana in 25 de ani -  un inceput, dar tot e ceva – si spre fonduri europene. Pentru ca la banci, cu un startup, nu-ti da nimeni bani pe o idee, nu prezinti garantii”, spune Richard Nicolau. 

Nici de interactiunea cu institutiile statului nu e plange.  "Eu iau lucrururile exact asa cum sunt. De felul meu, nu sunt un plangacios, daca asta e locul unde m-am nascut si trebuie sa functionez ca asa mi se dicteaza de catre stat si astea sunt legile, ma supun si merg mai departe.

Ma bucur mult ca vine TVA-ul acesta de 9%, pe mine, ca vand alimente, ma ajuta foarte mult si ma lasa un pic mai moale, sa supravietuiesc. O sa scad un pic pretul racilor", mai spune Nicolau.

Analiza SWOT - Richard Nicolau si firma sa, Premium Raci SRL

Puncte forte: Capacitatea antreprenorului de a gasi si a fructifica noi oportunitati de afaceri. Afacerea abordeaza toate fazele unui produs, de la productie pana la desfacere, din lac pana in farfurie in acest caz. Capacitatea de a gasi parteneri utili pentru dezvoltarea afacerii - firma distribuie produse in lanturile de hipermarketuri si vrea sa ia fonduri europene alaturi de Universitatea de Vest. Marje de profit mari.

Puncte slabe: Tipul de produs pe care il ofera firma este unul destul de nisat, pentru care Romania nu are o piata foarte bine formata.

Oportunitati: Concurenta pe piata este slaba. Autoritatile au decis scaderea TVA la alimente cu 15 puncte procentuale. Oportunitate pentru accesarea de fonduri europene.

Amenintari: Cerere capricioasa in piata - produsele si serviciile lui Nicolau nu sunt neaparat necesare consumatorului.

Evaluare generala - Richard Nicolau

        Pregatire: **
        Idee: *****
        Capital: ***
        Profit: ***
        Potential de crestere: ****
        Tupeu: *****
        Media:  3,66/ 5.

Citeste si:

VIDEO experiment.
Un american si un roman vor sa scoata cianura si bani din apele
poluate. De ce crede antreprenorul american ca Romania este mai
avantajoasa ca SUA pentru business

VIDEO reportaj.
Ce poate sa faca un militar cu o drona deasupra Bucurestiului? BANI.
Plus: cum s-a luptat cu Ministerul Transporturilor pentru drepturile
sale

Parallax

Vizualizari
243
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri