Raluca Abrihan
În urmă cu doi ani, un antreprenor a deschis în București o sală de jocuri în realitate virtuală (VR), cu ajutorul unei finanţări obţinute prin programul StartUp Nation. Startup-ul a lansat în acest an şi sitemul de francize. Cât costă şi ce venituri anuale ar putea obţine o astfel de afacere, potrivit estimărilor francizorului.
Univrse este un startup are se ocupă de organizarea de evenimente într-un spaţiu spațiu de realitate virtuală, cu sediul în București. Afacerea a fost fondată în urmă cu 2 ani de antreprenorul Mircea Matei, care a obţinut o finanţare prin programul StartUp Nation 2017. Programul oferă antreprenorilor un ajutor financiar de până la 200.000 de lei, fără a fi necesară o contribuție proprie pentru cheltuielile eligibile.
Universe a organizat până acum peste 500 de ‘petreceri’ virtuale pentru copii și alte sute de activări în cadrul a diverse evenimente personale sau de business, mondene sau private. Iar la începutul acestui an, fondatorul firmei a decis să își diversifice modelul de business oferind și francize altor pasionați de noile teholongii și de antreprenoriat.
Viitorul francizat trebuie în primul rând să viziteze una dintre locațiile Univrse și să experimenteze tehnologiile ce se află în cadrul spațiului. După acest pas, se va face un studiu de piață privind orașul în care se dorește noua locație, pentru a vedea fezabilitatea noii afaceri.
În momentul de față Univrse deține 2 locații în București (Pipera și Vitan) și sunt active deja 3 francize, în Craiova, Ploiești și Târgu Jiu.
“Le oferim francizaților manual de francizare în baza căruia vor avea acces la toate informațiile necesare dezvoltării și deschiderii afacerii, toate elementele de know-how privind atât partea de echipamente cât și software. Mai mult, oferim suport în găsirea locației potrivite și în amenajarea acesteia, asistență în amplasarea echipamentelor și monetizarea fiecărui mp din locație dar și training-ul personalului pentru partea de software și hardware” Mircea Matei, fondator Univrse.
Printre cele mai importante criterii pe care ar fi ideal să le îndeplinească viitorul francizat este de preferat ca acesta să aibe un minim de cunoștințe privind deschiderea și menținerea unei locații cu destinație publică, din punct de vedere administrativ. Trebuie să fie o persoană care își poate aloca suficient timp pentru implementarea și buna funcționare a locație și, desigur, să fie pasionata de noile tehnologii – mai susţine reprezentantul startup-ului
Costul unei francize este de 3.500 de euro iar redeventă lunară este de 5 - 10% din cifra de afaceri, în funcție de diverse criterii. La aceste taxe se adaugă investiția în aparatură, estimată ca fiind în medie aproximativ 15.000 de euro, dar această sumă poate să difere în functie de numărul de echipamente.
Pentru buna functionare a business-ului este necesar un personal format din 2 angajați, iar cifra de afaceri medie în primul an, în funcție de locație și oraș, este de de francizor la circa 200.000 lei, care poate oscila în funcție de conceptele adoptate, piața de desfacere, segmentul de clienți, numărul și diversitate de evenimente externe (în afara locație) la care participă fiecare celulă de business Univrse în orașul său.
În afară de evenimentele și orele de joc pe care fiecare locație le poate închiria, există diverse tipul de evenimente la care aceștia pot participa cu echipamente și concepte inedite, evenimente precum workshop-uri și team buildinguri de companie, ore interactive de studiu la școli, corner de entertainment la zile de naștere, nunți sau alte evenimente private, mai spun reprezentanţii Universe.