Adi Iacob

VIDEO Un startup belgian plătește fermierii pentru carbonul captat în pământ. Cum se transformă CO2 în bani

Ferma, agricultura

Un startup din satul belgian Perwez ajută fermierii să obțină mai mulți bani la finalul unui an agricol vânzând certificate de carbon. Compania calculează cât carbon a captat ferma în timpul lucrărilor agricole și transformă certificatele în fonduri suplimentare pentru fermă. Ne-am întâlnit la Bruxelles cu Alejandro Trenor, co-fondatorul Soil Capital, care ne-a explicat mai în detaliu cum funcționează afacerea.

Alejandro ne-a explicat că unele activități dintr-o fermă captează carbon în sol - cum ar fi cultivarea anumitor plante, în timp ce altele emit carbon - de pildă, folosirea utilajelor agricole care ard combustibil.

“Lucrăm cu fermierii pentru a-i ajuta să adopte practici agricole regenerative pe scară largă. Programul nostru de stimulente se bazează pe carbon. 

Cuantificăm carbonul captat în sol de o fermă, de la un an agricol la altul. Pentru fiecare tonă de carbon pe care un fermier o captează în sol, putem genera un certificat; luăm acel certificat și îl vindem companiilor din lanțul de aprovizionare cu alimente.

Acestea cumpără certificatele pentru că au nevoie de o soluție ca să reducă emisiile din lanțul lor de aprovizionare. Noi le oferim această soluție care le permite să reducă, demonstrabil aceste emisii de carbon. Iar atunci când corporațiile ne plătesc, îi putem plăti înapoi pe fermieri”, a menționat Alejandro Trenor, pentru StartupCafe.ro. 

Potrivit co-fondatorului, Soil Capital are peste 500 de fermieri în program, din care a plătit deja peste 100 în primul an de colaborare.  

“Recent, acum jumătate de an, le-am plătit 1 milion de euro (n.r. Pentru primii 100 de fermieri). Deci, în medie, 10.000 de euro per fermier”, spune antreprenorul.

Cum calculează Soil Capital carbonul transformat în bani

“Folosim un calculator extern numit Cool Farm Tool și facem asta prin agregarea datelor pe care ferma le declară așa cum cere Politica Agricolă Comună”, spune Alejandro. 

La datele fermei se adaugă alt set de date culese prin satelit. Pentru transformarea carbonului captat în bani, compania face un calcul bazat, susține co-fondatorul, pe sute de studii și analize științifice care fac legătura între practicile agricole și impactul acestora asupra climei.

“Unele dintre practicile unui fermier vor capta carbon în sol, cum ar fi creșterea anumitor culturi. Alte activități vor emite carbon, cum ar fi activitatea unui tractor care arde combustibil. Ne uităm la întreaga imagine”, spune co-fondatorul Soil Capital.

Cum arată startup-ul Soil Capital

  • Startup-ul are 31 de angajați
  • Este situat într-o zona rurală la jumătate de oră de Bruxelles 
  • Activează în Belgia, Franța și Marea Britanie
  • Fondatorii intenționează să adune cel puțin 3 milioane de euro, cedând o parte din acțiunile firmei, iar banii urmează să fie folosiți pentru scalarea afacerii
  • Această rundă de finanțare le va permite să ajungă pe profit și să intre pe alte piețe, spune co-fondatorul

Ne-am întâlnit cu Alejandro Trenor la Bruxelles cu ocazia EIT Summit 2022. Afacerea belgiană a fost finalistă la EIT Awards 2022 - categoria Venture Award, care premiază “startup-uri remarcabile sprijinite financiar de EIT Community. Competiția este organizată an de an de Institutul European pentru Inovație și Tehnologie. 

Parallax

Vizualizari
3621
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri