Denisa Crăciun

Investițiile în startup-urile europene de reducere a emisiilor de carbon au crescut de peste 50 ori în ultimii 8 ani

idei-tehnologie-startup

Investițiile în tehnologiile dezvoltate de startup-urile din Europa Centrală și de Est, inclusiv România, pentru reducerea emisiilor de carbon au crescut de peste 50 de ori în ultimii opt ani, arată un raport.

Astfel, investițiile în aceste startup-uri au crescut de la 10,6 milioane de dolari în 2013, la 398 de milioane de dolari în 2020 și la peste 502 milioane de dolari în prima jumătate a anului 2021, arată raportul Net Zero Future 50 – ediția ECE, realizat de PwC și Wolves Summit.

Evoluția se datorează, în principal, creșterii numărului de tranzacții evaluate la peste 100 de milioane de dolari în sectoare precum:

  • mobilitate și transport;
  • industrie;
  • producție;
  • managementul resurselor.

Peste 80% din finanțările din ECE au fost atrase în ultimul an de startup-urile din Estonia și Lituania.

Totodată, circa 55% au fost orientate către sectorul de transport și mobilitate, deoarece vehiculele electrice, micro-mobilitatea și alte modele inovatoare de transport sunt în atenția investitorilor și consumatorilor, arată raportul.

În România, două startup-uri au atras investiții pentru tehnologii destinate reducerii emisiilor de carbon. Ambele activează în domeniul materialelor de construcții.

„Startup-urile de tehnologie din România au nevoie de susținere pentru a se dezvolta și a-și întări capacitatea de a atrage finanțări. Pandemia, precum și oportunitățile limitate de scalare a afacerilor la început de drum au încetinit viteza de dezvoltare a acestui sector. Este nevoie în continuare de un efort comun între mediul public și cel privat pentru a încuraja dezvoltarea startup-urile astfel încât acestea să își poată consolida capacitatea de a atrage finanțări care să aibă un impact atât în interiorul organizațiilor, dar și la nivelul comunității”, potrivit lui Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.

El a mai spus că „pentru un viitor durabil, dar și pentru a ne atinge obiectivul de a reduce emisiile de dioxid de carbon cu 55% până în 2030, este important ca toți actorii - companii, autorități, organizații neguvernamentale sau afaceri antreprenoriale - să beneficieze de resursele care să le permită să construiască politici și servicii pentru a îmbunătăți calitatea vieții pe termen mediu și lung”.

Potrivit raportului, România are una dintre cele mai mici rate de emisii de gaze cu efect de seră: 3% din totalul emisiilor la nivelul Europei Centrale și de Est.

Conform estimărilor, 1,75 miliarde de dolari s-au investit în tehnologiile climatice în ECE între 2013 și prima jumătate a anului 2021.

50 de startup-uri au fost incluse în analiză, cele mai multe provenind din Polonia (14) și Estonia (13). În ceea ce privește sectorul de activitate, cele mai multe activează în domeniul agricol și alimentar (12), energie (10), construcții (9) și industrie, producție și managementul resurselor (9).

Țările incluse în raport sunt: România, Albania, Armenia, Azerbaijan, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Georgia, Ungaria, Kazakhstan, Kosovo, Kârgâzstan, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Mongolia, Muntenegru, Republica Moldova, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turkmenistan, Ucraina, Uzbekistan.

Parallax

Vizualizari
168
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri