Redactia StartupCafe.ro

Elon Musk și-a deschis startup-ul X.AI, în mijlocul speculațiilor că vrea să rivalizeze cu tehnologiile de inteligență artificială ChatGPT

Thumbnail

Miliardarul Elon Musk a înfiinţat X.AI, un startup înregistrat în statul american Nevada, care are ca domeniu de activitate inteligenţa artificială, relatează News.ro. Potrivit unor surse citate de Financial Times, al doilea cel mai bogat din lume vrea să dezvolte tehnologii care să rivalizeze cu cele ale OpenAI, compania care a realizat robotul conversațional ChatGPT și pe care tot el a fondat-o alături de alți antreprenori.

În 2015, Elon Musk, alături de Sam Altman și alți cofonatori, a lansat OpenAI, o organizație de cercetare pentru studierea și combaterea posibilelor riscuri legate de utilizarea inteligenței artificiale pe scară largă, în viitor. Din 2018, Musk s-a retras din OpenAI, el remarcându-se de-a lungul timpului prin luări de poziție privind un potențial pericol al utilizării inteligenței artificiale.

Anul trecut, însă, OpenAI, cu Sam Altman la conducere, a scos pe piață robotul conversațional ChatGPT, care a devenit în scurt timp foarte popular în rândul utilizatorilor obișnuiți din toată lumea - de la elevi la marketeri, care au nevoie de texte pe diverse teme.

Recent, Musk a cerut chiar un moratoriu în dezvoltarea tehnologiilor AI. Acum însă, iese la iveală că el lucrează la „asamblarea” unei companii de AI care să rivalizeze cu OpenAI.

Ceea ce se cunoaște clar este că Musk a înfiinţat oficial, pe 9 martie, noua companie X.AI, conform documentelor oficiale. Startup-ul îi are Elon Musk pe postul de director şi pe Jared Birchall, directorul biroului de familie al lui Musk, listat ca secretar.

Denumirea noii companii corespunde brandului X Corp, sub care Musk vrea să construiască o super aplicaţie (o aplicaţie care poate îngloba un mare număr de funcţii şi servicii) şi în care a fost integrat deja şi Twitter, rețeaua socială pe care miliardarul a cumpărat-o.

Zvonurile despre înfiinţarea unei companii de AI de către Elon Musk circulă de mai multe săptămâni, acesta lăsând de înţeles în mai multe rânduri că ar dori ca AI-ul generativ să fie lipsit de constrângerile impuse de OpenAI în cazul lui ChatGPT.

Potrivit Financial Times, Musk formează acum o echipă de cercetători şi ingineri AI şi este în discuţii cu unii investitori ai SpaceX şi Tesla pentru  investiţii în noua sa afacere. Nu s-a stabilit clar o legătură între startup-ul fondat de Musk și eforturile sale de a strânge o echipă de specialiști AI și investitori.

Recent, miliardarul a cumpărat mii de plăci video de la compania americană Nvidia, ceea ce nu a făcut decât să intensifice zvonul. Aceste unități procesare grafică alimentează calculul necesar pentru sarcini intensive, cum ar fi AI şi grafică de vârf.

Acţiunile Nvidia, care a refuzat să comenteze pe această temă, au crescut vineri în urma acestei informaţii.

Elon Musk (51 de ani) este cunoscut pentru o gamă largă de afaceri: PayPal (plăți online), Tesla (mașini electrice), SpaceX (explorări spațiale, conexiune la internet prin satelit), Twitter (social media), The Boring Company (infrastrictură de transport rapid subteran), Neuralink (neuroștiințe). Antreprenorul, care deține cetățenia SUA, Canadei și Africii de Sud (țara în care s-a născut), are o avere cotată la 180 de miliarde de dolari, potrivit topului Forbes.

Parallax

Vizualizari
1487
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.594
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.96

publishing: 3.09

expertise: 0.08

rating: 1.594

Articole publicate : 1, 022
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri