Raluca Abrihan
Dacă vorbim despre abilitățile tehnice, putem spune că românii sunt extrem de competitivi. Dacă ne uităm la cele mai evoluate țări din lume, suntem, cu siguranță, printre cei mai buni specialiști. Problema pe care trebuie să o depășim e cea legată de competențele de afaceri - spune Florin Talpeş, fondatorul Bitdefender. El a anunţat că intenţionează să investească într-un incubator pentru startup-uri: Ideea incubatorului este concentrarea pe securitate cibernetică.
Prezent în cadrul evenimentului Techsylvania, Florin Talpeş, fondatorul Bitdefender a declarat:
Am obsevat că, deși abilitățile tehnice din România sunt la un nivel extrem de înalt, lipsa cunoștințe de business rămâne bariera principală în calea extinderii înspre alte țări.
Dacă vorbim despre abilitățile tehnice, putem spune că suntem extrem de competitivi. Dacă ne uităm la cele mai evoluate țări din lume, românii sunt, cu siguranță, printre cei mai buni specialiști.
Problema pe care trebuie să o depășim e cea legată de competențele de afaceri. Vorbind cu mulți antreprenori tineri, am sesizat că școala românească oferă un bagaj de cunoștințe destul de limitat legat de înțelegerea diferitelor piețe, a tendințelor care apar, a subiectelor fierbinți din diverse industrii.
De aceea, noi, românii, începem uneori să inovăm în zone care nu se regăsesc în mainstream-ul inovației de pe glob și, peste asta, avem puține cunoștințe despre cum să ne extindem internațional.
Sfatul meu pentru antreprenori este să caute oameni care au competențele și experiența de a înțelege piața globală și de a se extinde global și să-i aducă în companie pe post de consultanți, mentori sau de membri în board, chiar cu prețul de a le da părți din business.
Este greu să găsești un astfel de specialist în România, de aceea de multe ori va trebui căutat în afara țării. În general, uitându-ne la originea eșecului unui start-up, acesta nu vine din lipsa cunoștințelor tehnice, ci a celor de business. Când începi să-ți pui resursele la lucru, prima întrebare ar trebui să fie dacă afacerea ta răspunde unei probleme reale, dacă problema aceea este una generală și apoi desenezi strategia de a merge în piață. Acestea sunt aspecte critice, iar dacă nu ai răspunsurile potrivite, poți eșua repede.
De aceea, ne-am gândit mai ales la zona de pre-seeding, ceea ce înseamnă că ne interesează echipe din anumite domenii fierbinți care să aplice la proiecte pe anumite teme. Este un fel de incubator care să fie ghidat de un investitor strategic. Ceea ce este unic la Bitdefender nu e doar faptul că activăm în industria securității cibernetice, ci și că avem sediul central în București, iar asta înseamnă că departamentele de product management, product management, strategie de go-to-market sunt toate aici, aici este locul unde se iau toate deciziile importante legate de dezvoltarea internațională. Avem așadar în România foarte multe cunoștințe legate de felul în care poți înțelege piața și cum te poți dezvolta internațional.
În urmă cu cinci ani, puteam să spunem că ce le lipsește afacerilor la început de drum din România este finanțarea. Astăzi, nu mai este cazul. După mine, dacă ești destul de activ, poți găsi și finanțare.
Ceea ce credem că putem oferi este:
E vorba mai ales de a împărtăși expertiza noastră cu aceste start-up-uri. Aceasta este valoarea adăugată ridicată pe care o putem oferi. Putem oferi și fonduri pentru dezvoltare, dar nu acesta este punctul cheie, ci partea de mentorat.
Există proiecte de susținere a start-up-urilor în tehnologie în România, însă ideea incubatorului este concentrarea pe securitate cibernetică. Aici putem pune la dispoziție toată experiența noastră.
Dacă aș fi la început de drum și aș începe o afacere, aș alege industria securității cibernetice și m-aș gândi la unele specializări potrivite pentru România – mașini inteligente conectate, e-health, automatizarea robotizată a proceselor și digitalizarea sectorului public.
Un ghid, dedicat startup-urilor care vor sa aplice pentru a intra în incubatorul Bitdefender, ar urma sa fie lansat în septembrie.
Citeşte şi: