Ovidiu D. Popica

Starea de urgență, efecte în afaceri: Chelnerii, barmanii merg acasă, bucătarii pot lucra în continuare.

Thumbnail

Restaurantele, barurile, cafenelele și alte localuri publice nu mai au voie să servească direct alimente și băuturi alcoolice, a decis Ministerul Afacerilor Interne, printr-o ”ordonanță militară” anunțată public marți seara.

  • Ministrul Florin Cîțu: putem sprijini restaurantele făcând comenzi, cu livrare

Extras din informarea de presă MAI-IGSU, prezentată de ministrul de interne Marcel Vela:

”(…) prin ordonanță militară, au fost luate următoarele decizii:

  • Se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației.

  • Este permisă organizarea de către unitățile economice de profil a activităților de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drive-in”, „room-service” sau livrare la client.” 

„Nu mai putem să mergem în restaurante, dar putem să ajutăm restaurantele comandând de la ele în continuare. Este important ca oamenii să consume în continuare” a spus ministrul finanțelor Florin Câțu, într-o intervenție la Digi24, după anunțarea noilor restricții. 

  • Se vor închide, deasemenea, sălile de fitness și saloanele de înfrumusețare și îngrijire personală, precum frizerii, saloane de coafură, saloane de cosmetică.
  • Nu mai este permisă organizarea evenimentelor cu participarea a peste 100 de persoane, în spații deschise.

Se pot organiza evenimente în spații deschise, cu mai puțin de 100 de participanți, dar organizatorii trebuie să asigure minim un metro spațiu între participanți.

Ce promite Ministrul Finanțelor, ca măsuri de sprijin pentru afaceri

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a vorbit și despre pregătirea unui pachet de măsuri economice, echivalent cu 2% din PIB pentru sprijinul sectoarelor afectate din economie, pachet pe care guvernul Orban ar urma să îl anunțe în cursul zilei de miercuri, 18 martie 2020.

Una dintre măsurile luate în discuție ar fi posibilitatea amânării sau suspendării impozitului pe venit, pentru salariații din anumite sectoare, unde sunt probleme.

”Ne uităm și la măsuri în ceea ce privește impozitul pe venit pentru persoane fizice și astăzi se va definitiva și această măsură, vedem cum va fi ea la final.

Sunt mai multe variante. Există varianta să amânăm pentru două luni de zile plata impozitului pe venit pentru persoane fizice, dar pentru anumite sectoare, nu pentru toată lumea, acolo unde sunt probleme”, a spus Cîțu.

Peste 1 milion de angajați din economia românească riscă să rămână fără lucru iar zeci de mii de firme și PFA-uri să se închidă sau să își trimită salariații în șomaj tehnic din cauza crizei coronavirus.

În ultimele zile, sute de firme, în special din zona serviciilor către populație, organizării de evenimente și din HORECA și-au suspendat activitatea, fapt care va genera consecințe economice semnificative pe lanțurile de business, potrivit analizei unei firme de consultanţă.

Șomaj tehnic parțial finanțat de la buget  

Ministrul finanțelor a spus în intervenția televizată că s-au făcut scenarii pentru intrarea în șomaj tehnic a până la un milion de salariați și guvernul ar avea pregătite facilități pentru companiile care pot să rețină oamenii. 

Aceste facilități ar urma să fie anunțate tot miercuri, odată cu întregul pachet de măsuri de sprijin pentru fimele din domenii afectate de criza Covid-19.

„O parte din şomajul tehnic va fi susţinut de la buget. Avem facilităţi şi pentru angajatori”, a promis ministrul finanțelor.

El a îndemnat companiile care au lichidități să își achite la timp impozitele pentru ca banii să poată fi direcționați către sectoarele cu probleme.

 

Citește și:

300 milioane Euro, fonduri UE totale pentru lucrătorii care vor intra în șomaj tehnic.

Miniștri: Vrem să mergem mai departe și cu fondurile pentru startup-uri

Parallax

Vizualizari
3921
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.586
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.91

publishing: 3.1

expertise: 0.07

rating: 1.586

Articole publicate : 887
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri