Adi Iacob

Șefa FMI laudă bitcoin

Thumbnail

Cotația bitcoin a crescut ieri cu 0,7%, la peste 8.000 de dolari pe unitate, în urma remărcilor făcute de șefa Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, referitoare la beneficiile aduse de criptomonede şi de tehnologia din spatele acestora — blockchain, care pot reduce costurile și spori siguranţa tranzacţiilor, scrie MarketWatch.

”Cripto-activele permit tranzacţii financiare rapide şi ieftine, oferind în acelaşi timp unele dintre avantajele banilor cash. Unele servicii de plăţi fac în prezent transferuri în străinătate în decurs de ore, nu de zile”, a scris Christine Lagarde într-o postare pe blogul FMI.

Laudele directorului general al FMI vin în timp ce piața criptomonedelor dă semne că își revine. Cotația bitcoin a înregistrat un avans săptămâna trecută de peste 20%, înregistrând creşteri săptămânale pentru prima oară din 2017.

”Tehnologia care stă la baza cripto-activelor - tehnologia registrului distribuit (distributed ledger technology -  DLT) poate face ca pieţele financiare să funcţioneze mai eficient. Contractele inteligente cu auto-executare şi aplicare pot elimina necesitatea unora dintre intermediari”, spune Christine Lagarde.

Șefa FMI scrie că monedele digitale pot ajuta țările cu economii slabe, în care moneda națională este instabilă.

“În economiile în curs de dezvoltare, astfel de progrese pot contribui la asigurarea drepturilor de proprietate, la sporirea încrederii pieței și la promovarea investițiilor. În Ghana, unde deținerea de proprietăți este adesea obiectul unor litigii, o platformă bazată pe DLT numită Bitland promite să ajute la rezolvarea problemei prin înregistrarea sigură a vânzărilor de terenuri”, scrie directorul FMI.

Ce spunea șefa FMI acum o lună 

Christine Lagarde a afirmat cu aproximativ o lună în urmă că monedele digitale ar putea crea instabilitate financiară, ar putea facilita terorismul și spălarea banilor și a încurajat autoritățile de reglementare să utilizeze tehnologia blockchain pentru a reduce "pericolul care vine împreună cu promisiunile" criptomonedelor.

Aceleași inovații pe care le folosesc cripto-activele (criptomonedele) pot ajuta (autoritățile) să le reglementeze. În altă ordine de idei, putem «lupta contra focului cu foc focul»", a scris Lagarde acum o lună într-o postare pe blogul instituției.

Citește și FMI: Autoritățile ar trebui să urmărească criptomonedele cu propria lor tehnologie. Pot "lupta contra focului cu foc”

Totuși, chiar și atunci șefa FMI a spus că evoluțiile care au condus la crearea criptomonedelor au inclus progrese interesante care ar putea ajuta la revoluționarea serviciilor financiare prin furnizarea unor metode de plată cu costuri reduse pentru cei care nu dețin conturi bancare. 

Și cotațiile altor criptomonede au crescut

Şi alte monede digitale au urmat tendinţa ascendentă a bitcoin. Ether a crescut marţi cu 1,1%, la 516,57 dolari pe unitate, Bitcoin cash cu 1,7%, la 778,64 dolari pe unitate, Litecoin cu 8,3%, la 138,91 dolari pe unitate, iar XRP a Ripple cu 1,4%, la 67 de cenţi.

Contractele pe luna aprilie pentru bitcoin ale Cboe, care expiră miercuri, au urcat cu 1,9%, la 8.100 de dolari pe unitate, iar contractele pe aprilie ale CME Group au  avansat cu 1,8%, la 8.125 dolari pe unitate.

Parallax

Vizualizari
1641
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri