Claudiu Zamfir

SAP vinde o parte din afacere

Thumbnail

Gigantul IT german SAP, care are o prezență consistentă și în România, vinde o mică parte din afacerile sale internaționale unei companii suedeze, la un preț care ar putea fi considerat destul de mare în Europa.

SAP Digital Interconnect Group, divizia germanilor de comuncații pe bază de tehnologie cloud petru întreprinderi, va fi cumpărată de Sinch AB, la un preț de 225 de milioane de euro. Acordul definitiv privind tranzacția a fost anunțat marți de gigantul tech german.

Serviciul de interconectare al SAP are în prezent peste 1500 de clienți-firme, în toată lumea. Firma oferă în principal servicii de mesagerie de mai multe canale: SMS, email, notificări push, WhatsApp, WeChat și Viber.

Acordul de vânzare a acestei afaceri din cadrul SAP vine după două săptămâni de la cele mai recente modificări majore operate la vârful companiei germane. Pe 21 aprilie, SAP a anunțat că va trece de la sistemul său de leadership cu doi co-CEO la un sistem calsic cu un singur CEO. Christian Klein (39 de ani) a rămas să conducă grupul IT în calitate de director general, după ce Jennifer Morgan (48) și-a anunțat demisia din funcția de co-CEO.

Compania SAP a fost fondată în anul 1972, în Germania, de 5 ingineri ai companiei americane IBM: Dietmar Hopp, Hans-Werner Hector, Hasso Plattner, Klaus Tschira și Claus Wellenreuther. În 2019, compania germană a avut venituri de 27,5 miliarde euro.

SAP vine de la „Systeme, Anwendungen und Produkte in der Datenverarbeitung”, adică Sisteme, Aplicații și Produse în Procesarea de Date”. La nivel mondial, SAP spune că este lider de piață pe segmentul soluțiilor software pentru afaceri. În prezent, compania are peste 425.000 de clienți în 180 de țări. 77% dintre toate tranzacțiile la nivel global trec printr-un sistem SAP, susține compania germană.

SAP și-a deschis încă din anul 2002 o subsidiară în România. În anul 2018, firma înregistrată la București avea un număr mediu de 672 de angajați, având o cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro și profit de 39 de milioane de euro, conform datelor oficiale colectate de Termene.ro.

SAP România a contribuit la dezvoltarea mediului de business local și la transformarea digitală a organizațiilor. Astăzi, circa 600 de companii din România utilizează soluțiile SAP, din industrii precum utilități, transporturi, bănci, asigurări, retail sau producție. De asemenea, 95% dintre cele mai mari 300 de companii pe plan local sunt clienți SAP - mai spune compania.

În 2011, SAP a demarat un proiect de investiții în România, prin deschiderea celui mai important centru de consultanță pentru tehnologiile SAP din Europa, care deservește clienții din Europa, Orientul Mijlociu și Africa, cu ajutorul a peste 714 de angajați.

Compania are și o oarecare legătură mai puțin știută cu România. Hasso Plattner, cofondator și președinte al Consiliului de Supraveghere al SAP SE, are rădăcini în România.

Ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu, dezvăluia, într-un interviu acordat HotNews în anul 2017, că Plattner s-a născut în Germania din părinți sași din Transilvania.

„Cel mai bogat și generos german, Hasso Plattner, s-a nascut la Berlin , în 1944, într-o familie de medici sași din Sibiu, care parasise Romania cu trupele germane. El este creatorul grupului informatic SAP și a înfiintat recent la Potsadm un intitut de înalte studii si un muzeu de artă, amândouă de importanță globală. Plattner nu s-a mai intors în România, nu dă interviuri dar când a auzit că Universitatea Lucian Blaga din orasul natal al părinților și străbunilor are idei și nevoi și-a trimis mesagerii la Sibiu. Se pune la cale un proiect important acolo”, a spus Hurezeanu.

Într-adevăr, în 2018, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu a anunțat că a primit o donație de la Institutul „Hasso Plattner”, de 4,2 milioane de euro, potrivit publicației sibiene Turnul  Sfatului. Banii aveau să fie direcționați în susținerea tinerilor studenți și cercetători din Sibiu.

De partea cealaltă, Sinch este o companie IT suedeză care se concentrează pe sporirea engagement-ului dintre firme și clienți. Sinch a fost fondată în anul 2014, de către un antreprenor suedez, Andreas Bernström. În 2016, a fost achiziționată de o altă companie suedeză, CLX, fondată în 2008 de Johan Hedberg, Robert Gerstmann, Kristian Männik, Henrik Sandell, Björn Zethraeus și Kjell Arvidsson. Ulterior, întregul grup a trecut la brandul Sinch. În prezent, firma este listată la bursa NASDAQ Stockholm.

Parallax

Vizualizari
2230
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri