Claudiu Zamfir
Startup-ul Revolut, ale cărui carduri și aplicație sunt folosite și în România, a avut în anul 2018 venituri totale de 58,2 milioane de lire sterline, cu pierderi de nete de 32,8 milioane de lire sterline, potrivit datelor comunicate miercuri de firma de tehnologie financiară (fintech), într-un comunicat remis StartupCafe.ro.
„Principalele costuri directe ale companiei sunt în continuare schemele de carduri, costurile de acquiring și cele corespunzătoare achiziției de noi utilizatori. Costurile asociate vânzărilor au crescut cu 247%, îmbunătățind marja de profit brut a companiei, creșterea fiind mai mică decât cea înregistrată de venituri”, a informat startup-ul britanic, care și-a prezentat raportul financiar aferent anului 2018.
„(...) Ne menținem planurile ambițioase de creștere și extindere internațională, care acum sunt alimentate și de îmbunătățiri substanțiale în ceea ce privește profitabilitatea, dar și de numirile în funcții cheie pe care le-am făcut între timp”, a declarat Nikolai Storonsky, CEO-ul Revolut.
Startup-ul fintech Revolut a fost înființat în anul 2015, la Londra, de Nikolay Storonsky și Vlad Yatsenko. Până acum, firma a atras investiții de 336 de milioane de dolari și a ajuns să fie evaluată la 1,7 miliarde de dolari.
În prezent, serviciile Revolut sunt folosite în mai mult de 30 de țări, printre care și România. Revolut și-a deschis un birou local în România în luna mai 2018, având-o pe Irina Nicoleta Scarlat în funcția de country manager. Aproximativ 100.000 de români utilizează serviciile Revolut.
Directorul general (CEO) și cofondatorul Revolut Nikolay Storonsky (35 de ani) s-a născut în Rusia, iar tatăl său, Nikolay Mironovich Storonsky, este manager în Gazprom, compania energetică deținută de statul rus. Tânărul Nikolay Storonsky a studiat fizica și economia la Moscova și a lucrat pentru bănci occidentale ca Lehman Brothers și Credit Suisse. CEO-ul Revolut are o avere estimată la circa 500 de milioane de dolari.
Celălalt cofondator al startupului fintech, Vlad Yatsenko, a lucrat ca programator la Credit Suisse și Deutsche Bank, iar la Revolut ocupă poziția de director tehnic (CTO).