Claudiu Zamfir

Revolut lansează un serviciu de investiții în obligațiuni guvernamentale și corporate pentru utilizatorii din România. Randamente anuale promise

revolut

Aplicația financiară Revolut, fondată de Nikolay Storonsky și Vlad Yatsenko, lansează și pentru clienții din România un serviciu prin care se pot face investiții în obligațiuni guvernamentale și corporate. 

Serviciul de obligațiunile guvernamentale și corporate este oferit de entitatea lituaniană Revolut Securities Europe UAB. Clienții Revolut din România și din Spațiul Economic European (SEE) vor putea obține „randamente brute anuale  fixe de până la 5,5%”, susține, marți, compania britanică, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro. 

„Suma minimă care poate fi investită este de 100 de euro, cu o taxă fixă/ tranzacție de 0,25% (cel puțin 1 euro). Se pot aplica și alte taxe sau comisioane”, precizează aplicația fintech. 

Utilizatorii pot investi în peste 2.800 de acțiuni ale companiilor listate pe bursele americane și din UE, mai mult de 500 de fonduri tranzacționate la bursă (ETF-uri) și își pot accesa în timp real investițiile, pentru a urmări evoluția acestora sau pentru a se informa din știrile bursiere disponibile în aplicație.     Acum, Revolut permite tranzacționarea a aproape 40 de obligațiuni corporate și guvernamentale și spune că va extinde lista în perioada următoare. 

Din anul 2024, Revolut a eliminat taxa de custodie de 0,12% din valoarea de piață anuală a activelor deținute de un client, care se aplica anterior pentru deținerile în aplicație în secțiunea Tranzacționare ale clienților din Regatul Unit sau din Spațiul Economic European (SEE). În cele două arii, serviciile de tranzacționare sunt oferite de Revolut Trading Ltd și, respectiv, de entitatea lituaniană Revolut Securities Europe UAB.     

Revolut își extinde oferta pentru cei interesați de investiții cu peste 3.000 de active valabile în aplicație, printre care acțiuni ale companiilor listate pe piețele din Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, ETF-uri și acum și obligațiuni. 

Serviciile de investiții pentru clienții din SEE sunt oferite de Revolut Securities Europe UAB (“Revolut”), o companie de investiții autorizată și reglementată de Banca Lituaniei. „La fel ca în cazul oricărei investiții, acesta este un capital expus riscului” - menționează Revolut. 

„Performanțele anterioare și randamentul afișat în aplicație sunt exprimate în valori brute și nu reprezintă un indicator al viitoarelor câștiguri. Valoarea investițiilor poate fluctua, poate crește sau scădea, iar clienții ar putea primi mai puțini bani decât valoarea inițială a investiției sau pot pierde în integralitate suma investită. De asemenea, fluctuațiile cursului valutar pot influența câștigurile aduse de investiția inițială. Clienții trebuie să se documenteze în legătură cu riscurile relevante din Informarea privind riscurile, disponibilă pe site-ul Revolut, înainte de a lua orice decizie de investiție, și se pot informa despre riscurile specifice produselor de tranzacționare pe site-ul www.revolut.com (Termeni și condiții, Întrebări frecvente, și Descrierea riscului)” - adaugă Revolut. 

Ministerul Finanțelor a lansat Fidelis, prin alte bănci. Dobânzi de până la 7% și impozit zero

Reamintim că, în România, Ministerul Finanțețelor are programele sale de titluri de stat Fidelis și Tezaur, în colaborare cu alte bănci. De exemplu, acum s-a lansat o nouă emisiune Fidelis: în perioada 18-28 iunie 2024, populația poate depune bani. 

Dobânzile oferite la Fidelis, acum: 

  • Titluri de stat în lei, cu scadențe de 1 an și 3 ani și dobânzi anuale de 6% și, respectiv, 6,85%,
  • Titluri de stat în euro, cu scadențe de 1 an și 5 ani și dobânzi anuale de 4%, respectiv, 5%.
  • Valoarea nominală a unui titlu de stat FIDELIS este de 100 de lei pentru emisiunea în lei și 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv, 1.000 de euro.
  • Tranșa dedicată donatorilor de sânge se va aplica pentru titlurile de stat emise în lei, cu scadența la un an, având o dobândă de 7%, cea mai mare oferită în cadrul acestei ediții. De asemenea, persoanele care fac dovada donării de sânge începând cu 1 ianuarie 2024, beneficiază de scăderea de 10 ori a pragului minim de subscriere, de la 5.000 la 500 de lei.

Pentru toate aceste categorii de deponenți, în procesul de subscriere a titlurilor de stat FIDELIS nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obținute, atât din dobânzi, cât și din câștigurile de capital sunt neimpozabile. 

Persoanele fizice rezidente și nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie în titlurile de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Société Générale și Alpha Bank, titluri care sunt listate la Bursa de Valori București.

Informații privind termenii și condițiile financiare aferente emisiunii în cadrul Programului FIDELIS pot fi consultate la secțiunea Datorie Publică și pe paginile instituțiilor partenere:

Ghid Fidelis

Români cu „toleranță redusă la risc”

Potrivit unui studiu realizat de Dynata pentru Revolut,  32% dintre respondenții români au declarat că au o toleranță redusă la risc, ceea ce îi face să se poziționeze printre europenii prudenți, care preferă investițiile mai sigure. 

În privința preferinței pentru instrumente investiționale cu risc scăzut, croații (38%) se află pe prima poziție și pe locul al doilea portughezii (34%), cu valori superioare mediei europene care este de 29%. 

Același studiu a arătat că 23% dintre respondenții români preferă un risc moderat și de aceea înclină spre diversificarea portofoliilor, în timp ce 12% dintre respondenți arată un comportament investițional mai curajos și acceptă instrumente mai riscante. Doar bulgarii, cu 18%, sunt mai deschiși față de investițiile cu grad ridicat de risc decât românii, iar după români se poziționează slovacii cu 10%.

Românii se numără printre europenii care se declară mai interesați decât restul respondenților din studiu de investițiile pe piețele de capital și în instrumente precum bondurile, ETF-urile etc., în condițiile în care media la nivel european este de 59%, iar în România 67%. 

Același studiu arată că sumele investite sunt mai mici în cazul respondenților din România față de cei din Europa. Dacă ponderea celor care investesc sub 100 de euro pe lună este de 22% la nivel european, în cazul românilor, procentul urcă la 29%. Între 100 și 250 de euro pe lună spun că investesc 21% dintre respondenții români, între 250 și 500 de euro - 6%, iar între 500-1.000 de euro pe lună, 4% dintre respondenți. 

Parallax

Vizualizari
1171
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri