Denisa Crăciun

Prima baterie litiu-ion făcută cap-coadă în Europa

Thumbnail

Northvolt, un producător suedez de baterii, a anunțat că a făcut prima sa celulă de baterie litiu-ion la fabrica sa din Skelleftea.

Este prima baterie litiu-ion dezvoltată, produsă și asamblată în întregime de o companie europeană din domeniu, conform unui comunicat de presă al Nothvolt. Producătorul suedez respect, astfel, termenul limită pentru a începe producția la uzină înainte de sfârșitul anului 2021.

Northvolt, despre care CNBC susține că este rivalul european al diviziei de fabricare a bateriilor de la Tesla, a fost evaluată la 12 miliarde de dolari de către investitori în iunie 2021.

Compania spune că celula de baterie a ieșit marți, 28 decembrie, pe linia de producție a gigafabricii. Punere în funcțiune a acesteia și extinderea fabricii vor continua până în 2022, când vor fi efectuate primele livrări către clienții Northvolt.

„Desigur, această primă celulă este doar începutul. Pe parcursul următorilor ani, așteptăm cu nerăbdare ca Northvolt Ett să-și extindă considerabil capacitatea de producție pentru a permite tranziția europeană la energie curată”, a spus Peter Carlsson, CEO (director general) și cofondator Northvolt.

De asemenea, startup-ul suedez declară că se așteaptă la creșterea capacității de producție la 60 de gigawați-oră în următorii ani, suficient cât să furnizeze baterii pentru aproape 1 milion de vehicule electrice.

Fondată în 2016, compania suedeză condusă de Peter Carlsson (CEO), Martin Anderlind (CTO) și Paolo Cerruti (COO), a semnat contracte în valoare de peste 30 de milioane de dolari cu clienți ca producătorii auto BMW, Volkswagen sau Volvo.

Recent, în iunie 2021, Northvolt a obținut 2,75 milioane de dolari într-o rundă de investiții condusă de Goldman Sachs, Volkswagen Group, cu participarea altor investitori precum Daniel Ek, șeful Spotify, OMERS, furnizorrul canadian de pensii sau fondurile de pensii suedez AP1, AP2, AP3 și AP4.

Parallax

Vizualizari
1992
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri