Răzvan Tătaru

Cum s-au poziționat liderii din tehnologie față de Alegerile Prezidențiale din SUA 2024

Elon Musk, Vinod Khosla, Jeff Bezos, Reid Hoffman și Sam Altman

Statele Unite au trecut printr-o zi lungă: în urma alegerilor de ieri, 5 noiembrie 2024, republicanul Donald Trump se va întoarce la Casa Albă pentru următorii patru ani, învingând-o pe Kamala Harris, reprezentanta democraților. În ceea ce privește liderii tech din SUA, o parte din ei și-au exprimat susținerea pentru unul dintre candidații la prezidențiale, iar alții au rămas imparțiali.

Vinod Khosla, fondatorul companiei tech Sun Microsystems și al fondului Khosla Ventures, care a investit în mai multe startup-uri ca OpenAI, DoorDash, Stripe și Instacart, a fost de partea democraților, criticându-l direct pe Trump, pe suporterii MAGA („Make America Great Again”) și exprimându-și susținerea pentru Kamala Harris.

 

 

La polul opus se află Elon Musk, care a fost un susținător vehement al lui Donald Trump și al republicanilor. Acesta a fost prezent și la manifestațiile lui Trump din campania electorală și a donat 119 milioane dolari într-un comitet de susținere a candidatului, potrivit CNN. Trump l-a lăudat pe miliardar, numindu-l „super geniu” și „o nouă stea”.

 

Antreprenorul Sam Altman, directorul startup-ului de inteligență artificială din spatele „robotului” ChatGPT, a donat de-a lungul timpului pentru candidații democrați și, acum, și către fundația de sprijin pentru campania lui Harris, potrivit Newsweek și Hindustan Times. În schimb, acesta nu și-a exprimat susținerea pentru niciunul dintre candidați. Sam Altman deține și proiectul World Network, de portofel virtual pentru crypto, accesibil cu o tehnologie de scanare a irisului.

Donald Trump s-a poziționat ca și candidat pro-crypto în timpul alegerilor de anul acesta, venind cu propuneri ca guvernul federal să nu își vândă niciodată deținerile de Bitcoin, să-l demită pe șeful Comisiei pentru Valori Mobiliare și Burse (SEC), Gary Gensler, care a venit cu politici „agresive” legate de regularizarea criptomonedelor și ca Bitcoin-ul să fie minat în SUA, notează CNBC.

Nici Jeff Bezos, fondatorul și fostul CEO Amazon, nu și-a exprimat susținerea pentru Trump ori Harris. În schimb, The Washington Post, publicația deținută de acesta, nu și-a exprimat susținerea pentru un candidat sau celălalt, Bezos blocând poziția de susținere pentru Harris, decizie care n-a mai fost luată încă din anii ’80, potrivit NPR. Această schimbare a dus la multe speculații legate de credibilitatea ziarului și la o mulțime de anulări de abonamente.

Miliardarul care a fondat platforma socială de business LinkedIn, Reid Hoffman, a donat 7 milioane dolari pentru campania pro-Biden-Harris, potrivit CNN, și a avut mari speranțe în Harris că va deveni prima președintă a Statelor Unite.

Fondatorul PayPal, Peter Thiel, a spus că va vota pentru Trump, dar că nu va susține financiar campania lui și a lui JD Vance. Acesta l-a susținut pe fostul președinte și în campania din 2016, donând însă 1,25 milioane dolari către campania de atunci.

Marc Andreessen și Ben Horowitz, unii dintre cei mai mari investitori în firmele de tehnologie, și-au exprimat susținerea pentru Trump, în principal pentru politicile sale care sunt mai favorabile pentru acest domeniu, în special pentru ecosistemul de startup-uri.

 

 

Mai mulți lideri tech, anume Tim Cook (Apple), Sundar Pichai de la Google, noul CEO Amazon, Andy Jassy și Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta (Facebook), au discutat cu Trump de-a lungul campaniei, pe teme diferite, potrivit CNN. Cook a vorbit cu Trump despre problemele Apple în UE, așa cum a spus fostul președinte în octombrie 2024. Sundar Pichai l-a sunat să-l felicite pentru o campanie dintr-un McDonalds, iar Zuckerberg după tentativa de asasinat de această vară. Totodată, Trump a vorbit cu executivii companiei spațiale deținute de Jeff Bezos, Blue Origin.

Parallax

Vizualizari
527
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri