Claudiu Zamfir

Platforma Patreon a ajuns să valoreze 4 miliarde de dolari

Thumbnail

Platforma online Patreon, prin care și artiștii, jurnaliștii și alți creatori români pot primi bani de la fani, spune că a ajuns să valoreze 4 miliarde de dolari, în urma unei noi runde de finanțare obținute.

Patreon a primit acum o investiție de 155 de milioane de dolari, condusă de compania de investiții Tiger Global Management, cu participarea Woodline Partners, Wellington Management, Lone Pine Capital, New Enterprise Associates, Glade Brook Capital și DFJ Growth.

Astfel, „unicornul” american și-a triplat valoarea estimată, după ce anul trecut, în precedenta rundă de finanțare, ridicase o investiție de 90 de milioane de dolari, la o evaluare a companiei de 1,2 miliarde de dolari.

Patreon ajută creatorii să strângă bani de la fani, transformându-i pe aceștia din urmă în „patroni ai artelor”. Platforma oprește un comision de 5-12 la sută din donații pentru acest serviciu.

Cu noua investiție, Patreon spune că va finanța 3 direcții de dezvoltare a afacerii: va îmbunătăți experiența donatorilor și a creatorilor pe mobil și desktop, va adăuga noi instrumente de consum de conținut și se va extinde global și mai mult.

Compania vrea astfel să participe la ceea ce ea numește „Noua Renaștere”, un boom al economiei creative comparabil cu cel al epocii renascentiste, din secolele XV-XVI. Acum, însă, creatorii își valorifică arta prin NFT-uri, chat-uri virtuale, streaming live și altele - remarcă Patreon, pe blogul său.

Platforma susține că, prin intermediul său, 200.000 de creatori listați câștigă în total 100 de milioane de dolari pe lună, din donații provenind de la 7 milioane de „patroni” din toată lumea.

Patreon a fost înființată în anul 2013 de către Jack Conte și Sam Yam, la San Francisco. Până în prezent, a obținut investiții totale de circa 400 de milioane de dolari pentru dezvoltarea afacerii.

Platforma americană este preferată de activiștii civici, de artiști și de jurnaliștii independenți, pentru a se finanța prin donații directe de la fanii lor, care devin astfel „patroni ai artelor”.

Parallax

Vizualizari
1144
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri