Adi Iacob
Parlamentarii europeni au votat împotriva directivei de copyright. Regulamentul este o actualizare a unei directive din 2001 privind dreptul de autor și viza modernizarea acestor reguli pentru epoca digitală. Peste 70 de experți — inclusiv inventatorul World Wide Web, Tim Berners-Lee și fondatorul Wikipedia, Jimmy Wales — au criticat propunerea, spunând că va transforma internetul într-un "instrument de supraveghere și control automatizat al utilizatorilor săi“.
Directiva a fost aprobată de un comitet parlamentar european, dar legislatorii au respins o dezbatere cu statele membre UE, care ar fi grăbit procesul de adoptare a legii.
Un număr de 318 parlamentari au respins discuțiile, în timp ce 278 au votat în favoarea acestora, iar 21 s-au abținut. Un nou vot privind această lege va avea loc pe 10 septembrie.
Legea va putea fi propusă din nou votului în plen în septembrie, după ce va fi supusă unor amendamente.
Propunerea în cauză este Articolul 13, care impune ca platformele online să filtreze ceea ce încarcă pentru a se asigura că nu încalcă drepturile de autor. Acesta face toate platformele responsabile de orice conținut pe care utilizatorii îl încarcă.
Pentru mulți, problema cu Articolul 13 este destul de clară. Este ca ID-ul de conținut YouTube, dar pentru întregul internet. Axel Voss, membrul Parlamentului European care a preluat conducerea proiectului de lege privind drepturile de autor, a susținut că limbajul propus nu menționează un filtru, deși acesta specifică necesitatea utilizării "tehnologiilor eficiente" pentru a preveni încălcarea drepturilor de autor. Deși limbajul recent revizuit scutește site-uri cum ar fi enciclopediile online (Wikipedia), Voss a spus în trecut că nu poate anticipa care platforme vor fi afectate.
Pentru a exemplifica ce se poate întâmpla, The Verge amintește de momentul în care YouTube a scos de pe platforma sa un videoclip cu păsări care ciripesc în fundal, deoarece o melodie avangardistă din baza de date privind drepturile de autor avea, de asemenea, păsări care ciripeau în fundal; videoclipurile NASA cu aterizarea pe Marte au fost scoase de pe internet de o agenție de știri; o transmisiune live a fost oprită pentru că oamenii au început să cânte “mulți ani trăiască”. Toate acestea s-au întâmplat în ciuda faptului că Google este foarte bun la ceea ce face.
În timp ce Articolul 13 a atras mai mult atenția, există și Articolul 11, care impune o taxă pentru preluarea știrilor. Practic, acesta va obliga pe cei care utilizează fragmente de conținut jurnalistic online să obțină mai întâi o licență de editor. Spania a încercat acest lucru în 2014, rezultând închiderea temporară a Google News Spania, scrie The Guardian. Un studiu din 2015 a constatat că taxa ar costa milioane de dolari pentru redacții și că nu există nici o "justificare teoretică sau empirică" pentru asta, scrie ArsTechnica.
Textul legii:
Articolul 13 - Copyright by Adi Iacob on Scribd