Claudiu Zamfir

Magazinele de bijuterii Teilor își caută director nou. Vânzări mai mari, profit mai mic în 2022

Thumbnail

Lanțul românesc de magazine de bijuterii Teilor a anunțat, joi, schimbarea lui Willy Dicu (foto) din funcția de director general (CEO), urmând să pornească un proces de recrutare a unui nou CEO al companiei.

Până când va găsi un nou director general, funcția este ocupată interimar de Narcis Stan, membru al Consiliului de Administrație al Teilor Holding S.A., grup care deține și lanțul de magazine de bijuterii.

„Conducerea Teilor Holding S.A. informează investitorii cu privire la schimbarea domnului Willy Dicu din funcția de Director General (CEO) al TEILOR S.R.L. În perioada următoare, Consiliul de Administrație va iniția procesul de recrutare şi selecție pentru un nou CEO pentru TEILOR. În această perioadă, domnul Narcis Stan, membru al Consiliului de Administrație al Teilor Holding S.A., va prelua funcția de CEO interimar la TEILOR, perioadă în care domnul Dicu îşi va continua activitatea alături de Companie, asigurând suportul necesar pentru o integrare cât mai lină a noului CEO. Conducerea Companiei îi mulțumește domnului Dicu pentru contribuția sa la dezvoltarea TEILOR în România şi în regiune şi pentru devotamentul său faţă de succesul Companiei” - a anunțat  Teilor Holding S.A., într-un comunicat transmis la Bursa de Valori București.

Dicu ocupa funcția de CEO al Teilor SRL din octombrie 2020. Anterior el a activat, printre altele, pe poziții de management în compania de tutun BAT, în România și Rusia, precum și la producătorul de bere Molson Coors (Bergenbier, Noroc, Staroprament etc.).

Lanțul de magazine de bijuterii de lux TEILOR a înregistrat o cifră de afaceri din activitatea din România de 274,7 milioane de lei, în creștere cu 19% față de 2021, dar profitul net a scăzut cu 19%, ajungând până la 16,1 milioane de lei.

„Creșterea veniturilor a fost determinată de diversificarea produselor vândute, de investițiile făcute în marketing, recunoașterea brandului și în expansiunea rețelei din România. Aceste rezultate au fost obținute în contextul unei fluctuații la nivelul comportamentului consumatorilor și a cererii pe parcursul anului 2022, având în vedere reluarea călătoriilor, declanșarea războiului, apariția inflației și creșterea ratelor dobânzilor” - a explicat compania-mamă, Teilor Holding S.A., într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

La nivel consolidat, care include rezultatul filialelor TEILOR din Polonia, Bulgaria, Ungaria, Italia, Germania și Cehia, cifra de afaceri a TEILOR a fost de 269,3 milioane de lei (exclusiv vânzările intra-grup), o creștere de 18% față de 2021, în timp ce cheltuielile de exploatare au ajuns la 253,6 milioane de lei, o majorare de 26% în comparație cu anul precedent. În 2022, TEILOR a extins rețeaua de magazine cu nouă unități, dintre care câte trei în România și Polonia, două în Ungaria și unul în Cehia.

„Pe fondul costurilor legate de această expansiune, coroborat cu faptul că majoritatea magazinelor deschise pe piețele internaționale nu au ajuns încă la maturitate, profitul net înregistrat a fost de 5,6 milioane de lei, o scădere de 62% față de 2021. Pentru anii 2023-2024, accentul va fi pus pe consolidarea prezenței în piețele în care TEILOR activează în prezent” - mai precizat compania.

Brandul de bijuterii a pornit în urmă cu 25 de ani cu un magazin deschis de fondatorul Florin Enache pe strada Teilor din Pitești. În prezent, Teilor cuprinde o rețea de 65 de magazine de lux fizice în România, Polonia, Ungaria, Bulgaria și Cehia. Acestea sunt dublate de o prezență online prin intermediul platformelor de eCommerce teilor.com, teilor.ro, teilor.hu, teilor.pl și teilor.bg. Colecțiile Teilor includ bijuterii din aur, precum și bijuterii încrustate cu diamante și pietre prețioase adaptate dorințelor clienților.

Pe lângă magazinele de bijuterii, grupul Teilor Holding S.A. mai are două linii de business de case de amanet și case de schimb valutar, care au avut următoarele rezultate:

  • Societatea de creditare financiară Invest Intermed GF IFN a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 82,5 milioane de lei, în creștere cu 77% față de 2021, în principal datorită investițiilor realizate în dezvoltarea rețelei de agenții folosind o parte din fondurile obținute din emisiunea de obligațiuni corporative din decembrie 2021. Creșterea veniturilor a avut un impact pozitiv asupra profitului net, care a crescut cu 90% față de anul precedent, ajungând la 14 milioane de lei în 2022. Invest Intermed GF IFN, care operează sub brandul MoneyGold, oferă servicii de finanțare în sistem de împrumut cu gaj, exclusiv pentru persoane fizice.
  • Teilor Invest Exchange a înregistrat în 2022 o cifră de afaceri de 20,2 milioane de lei, în creștere cu 50% față de 2021, și un profit net de 3,9 milioane de lei, în scădere cu 13% față de anul anterior. Creșterea veniturilor și a costurilor de operare s-a datorat extinderii rețelei MoneyGold, care deservește atât Invest Intermed, cât și Teilor Invest Exchange. La data de 31 decembrie 2022, existau 89 de agenții MoneyGold în toată România. Pe parcursul anului 2022, au fost deschise 16 noi agenții în Reșița, Huedin, Deva, Arad, Alba Iulia, Strehaia, Bârlad, Târgu Neamț, Mediaș, Deva, Arad, Alba Iulia, Drobeta Turnu Severin, Pitești, Costești și Târgoviște. De asemenea, au fost extinse sau relocate cinci agenții în Craiova, Urziceni, Topoloveni, București și Botoșani. Teilor Invest Exchange, care operează sub brandul MoneyGold, a fost înființată în 2012 și se concentrează pe activitatea de schimb valutar și transfer de bani. Activitatea companiei se desfășoară prin intermediul unei rețele de agenții care însumează 89 de locații pe teritoriul României.

Astfel, la nivel de grup, Teilor Holding SA raportează o cifră de afaceri de 371,2 milioane de lei, EBITDA de 53,8 milioane de lei, un profit net contabil de 10,8 milioane de lei în anul 2022 și un profit net normalizat de 23,2 milioane de lei.

„În anul 2022, companiile din cadrul Teilor Holding au înregistrat o dezvoltare rapidă, manifestată în principal prin extinderea la nivel local și internațional. În contextul global dificil, suntem bucuroși de rezultatul net înregistrat de Grup, cu atât mai mult cu cât acesta a fost afectat de inflație și deprecierea leului față de dolar, perturbările la nivelul lanțului de aprovizionare și de dobânzile în creștere. Mergând înainte, nu renunțăm la investițiile în extinderea amprentei geografice, dar vizăm piețele pe care suntem deja prezenți. Este important de menționat că, ținând cont de expansiunea accelerată pe care o urmărim, în 2022 existau unități ce nu ajunseseră încă la maturitate, iar impactul acestora s-a reflectat într-o proporție mai mare la nivelul cheltuielilor decât la cel al veniturilor. Cu toate acestea, suntem optimiști și încrezători că situația economică globală va reveni la normal începând cu anul 2024”, a declarat Mircea Varga, președintele Consiliului de Administrație al Teilor Holding.

În noiembrie 2021, Teilor Holding s-a împrumutat de pe piață prin două plasamente private de obligațiuni, unul în euro și unul în lei. Grupul a obținut astfel finanțări de  45 de milioane de lei de la investitori de la Bursa de Valori București, fiind cel mai mare plasament privat de obligațiuni corporative de pe piața AeRO a BVB. Cele două emisiuni de obligațiuni, în euro și în lei, sunt tranzacționate pe această piață începând cu data de 21 decembrie 2021, sub simbolurile bursiere TEI26 și TEI26E.

Parallax

Vizualizari
3072
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri