Claudiu Zamfir

Lucrul de acasă în România, la un nivel foarte scăzut

Thumbnail

Munca de acasă era o practică rar întâlnită în România anul trecut: eram penultima țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește ponderea celor care lucrau de acasă în totalul lucrătorilor, potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat. Din 2018, lucrul de acasă a fost însă reglementat expres prin noua lege a telemuncii și cifrele s-ar mai putea modifica.

În anul 2017, în România doar 0,4% dintre persoanele ocupate, cu vârste între 15 și 64 de ani,  lucrau de acasă, mult sum media Uniunii Europene, de 5%.  În Uniunea Europeană, doar în Bulgaria era mai mică ponderea celor care lucrau de acasă, 0,3%.

La polul opus, țările UE în care se practică cel mai mult lucrul de acasă sunt: Olanda (13,7%), Luxemburg (12,7%) și Finlanda (12,3%).

La nivelul UE, persoanele care desfășoară o activtăți independente lucrează de obicei de acasă (18,1%). În cazul angajaților, doar 2,8% dintre aceștia muncesc de acasă, la nivelul întregii UE.

Pe sexe, 5,3% dintre femeile ocupate din UE lucrau de acasă, în timp ce ponederea în cazul bărbaților era de 4,7%.
Frecvența lucrului de acasă crește cu vârsta. În rândul  lucrătorilor cu vârste de 15-24 de ani,  ponderea celor care munceau de acasă era de 1,6% , în anul 2017, în UE. Procentajul a crescut la 4,7% în intrevalul de vârstă 25-49 de ani și 6,4% la lucrătorii de 50-64 de ani.

Thumbnail

În România, lucrul de acasă a fost reglementat cel mai recent prin Legea telemuncii, adoptate de Parlament în 2018.

Firmele care au angajați ce lucrează de acasă sau altă din alt loc, la distanță de locul de muncă, cum ar putea fi, de exemplu, programatorii saua lți IT-iști, vor avea de respectat o serie de reguli ale activității de telemuncă, concept normativ introdus printr-o nouă lege adoptată de Parlament.

Legea definește telemunca astfel:

Forma de organizare a muncii prin care salariatul, în mod regulat şi voluntar, îşi îndeplineşte atribuţiile specifice funcţiei, ocupaţiei sau meseriei pe care o deţine, în alt loc decât locul de muncă organizat de angajator, cel puţin o zi pe lună, folosind tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor”.

Parlamentul a eliminat astfel o limitare a telemuncii la contractele cu normă întreagă, așa cum era prevăzută în proiectul de lege plecat din Guvern. Astfel, telemunca va fi reglementată și pentru contractele part-time. Această modificare a fost cerută expres de Consiliul Economic și Social, așa cum a arătat StartupCafe.ro, la vremea respectivă.

Angajații care desfășoară activități de telemuncă se numesc telesalariați.

Din definiția telemuncii, care implică tehnolologia informației, precum și din practica pieței muncii, putem recunoaște angajați care s-ar putea încadra în activitatea de telemuncă: programatorii, content marketerii, specialiștii în SEO (oprimizarea site-urilor pe motoarele de căutare), social media etc.

Parallax

Vizualizari
1107
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri