Raluca Abrihan

UE vrea amenzi uriaşe pentru firmele de internet care nu elimină rapid conţinutul extremist. Ce spune propunerea de lege

Thumbnail

Uniunea Europeană pregăteşte amenzi uriaşe pentru companiile de internet ca Facebook, Google, Twitter şi alte platforme online, care nu reuşesc să şteargă în cel mult o oră orice conţinut cu mesaje extremiste, scrie Reuters.

Subiectul eliminării postărilor cu conţinut violent şi extremist este tot mai dezbătut după tragicul atac din Noua Zeelandă, din luna martie, când 50 de oameni au fost ucişi.

Proiectul de lege propus de UE include amenzi de până la 4% din venitul glboal anual al companiei care încalcă regulamentul. Însă, îngrijorările rămân asupra impactului pe care l-ar avea o astfel de legislaţie la nivel european asupra platformelor online mai mici, care nu au resurse la fel de mari precum giganţii tehnologiei ca Google şi Facebook.

În comisia juridcă și pentru afaceri interne a Parlamentului European propunerea a fost votată cu 35 de voturi pentru şi unu împotrivă. Negocierile continuă şi urmează votul celorlante instituţii europene.

Prima oră este crucială pentru stoparea viralizării în online a unui mesaj extremist, susţin oficalii europeni, care acuză firmele de internet că nu au luat măsuri suficiente până acum pentru a stopa astfel de mesaje care duc la tragedii precum cea din Noua Zeelandă.

Facebook susţine că a eliminat 1,5 milioane de postări cu videoul din Noua Zeelandă în primele 24 de ore de la atac.

Potrvi proiectului de regulament, firmele de internet care se confruntă pentru pria oară cu un ordin de eliminare a conţinutului vor avea 12 ore la dispoziţie pentru a se conforma.

Norma de 1 oră va fi aplicată companiilor care nu se află la primul caz de acest gen şi se ia în calcul momentul în care autorităţile naţionale sesizează platforma respectivă. Aceste autorităţi vor avea responsabilitatea de a găsi instrumente de identificare a conţinutului online extremist şi implementarea unor măsuri prin care aceste platforme să fie somate imediat.

“Riscăm ca multe dintre platformele online să elimine conţinut în neştire doar de frica unor amenzi uriaşe”, suţine avocatul Daniel Dalton.

Şefa Faceeok pe Europa, Nicola Mendelsohn, explica în urmă cu câteva săptămâni că una dintre strategiile reţelei este de a creşte viteza de eliminare a conţinutului inadecvat:

Pot să spun azi ce n-aş fi putut spune în urmă cu doi ani, Facebook reuşeşte în proporţie de 99% să elimine conţinutul pe care teroriştii ISIS sau Al-Qaeeda vor să-l facă public, înainte ca el să ajungă pe platforma noastră.

De asemenea, am creat instrumente ca să ne asigurăm ca utilizatorii pot raporta mai uşor continutul care pormovează ura sau ştirile false.

Echipa celor care se ocupă de revizuirea de conţinut a fost crescută în ultima perioadă de la 10.000 la 30.000 de persoane.

Parallax

Vizualizari
1337
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri