Claudiu Zamfir

Startupul românesc Instant Factoring se extinde afară. Cofondatoarea Elisa Rusu pleacă din IFN

Thumbnail

Startupul românesc de tehnologie financiară Instant Factoring, premiat la nivel european, face modificări în conducere și se pregătește de extinderea în afara României, au declarat, pentru StartupCafe.ro, oficiali ai firmei.

Elisa Rusu (42 de ani), care ocupa până acum funcția de director general (CEO) al Instant Factoring, pleacă din firma la care era acționar și cofondator. „Suntem, în prezent, în discuții cu doamna Elisa Rusu în vederea achizitiei actiunilor sale din Instant Factoring. Doamna Rusu este încă actionar la Instant Factoring”, a declarat, miercuri seara, pentru StartupCafe.ro, un purtător de cuvânt al startupului fintech românesc.
Elisa Rusu, unul dintre cofondatorii Instant Factoring IFN SA, deține 6,33% din acțiuni, potrivit datelor de la Registrul Comerțului, consultate de StartupCafe.ro.

Ea a fost înlocuită în funcția de CEO al startupului de către președintele Consiliului de Administrație, Cristian Ionescu (44 ani), un alt cofondator al platformei online de creditare a firmelor mici și mijlocii (IMM).
Startupul românesc s-a înființat în martie 2018. Acționari ai Instant Factoring IFN SA sunt:

  • Compania IT Zitec, cu 19%. Firma este controlată de antreprenorul Alexandru Lăpușan (41 de ani).
  • În plus, Lăpușan, care este membru al Consiliului de Administrație și șef al departamentului de IT al Instant Factoring, deține încă 4% din acest startup fintech, pe persoană fizică.
  • Cristian Ionescu, confondator, noul CEO al Instant Factoring - 29%,
  • Elisa Rusu, cofondatoare, fost CEO - 6,33%,
  • Cosmina Pîrlea (37 de ani), membră a Consiliului de Administrație și șefă a departamentului de marketing al Instant Factoring - 11%,
  • Piotr Krzysztof Swieboda (40 de ani, cetățean polonez), CEO al fondului de investiții Inovo VC din Polonia. Swieboda este vicepreședinte și auditor intern al Instant Factoring și deține 29% din acțiuni,
  • Magdalena Drowanowska Jordan (41 de ani, cetățeană poloneză) - 1,67%.

Elisa Rusu, deja fostul CEO al Instant Factoring, are părți sociale și în alte două firme mai mici din grup: Cashwizzards SRL (5,5%) și Proamity Capital SRL (6,33%). Restul acțiunilor este împărțit la aceiași asociați, aproximativ în aceeași configurație ca la Instant Factoring SA. Proamity Capital SRL este firma prin care platforma online Instant Factoring oferă servicii de cumparare de creanțe, în timp ce prin compania Instant Factoring SA oferă servicii de factoring.

De asemenea, Elisa Rusu mai are 37% dintr-o firmă de consultanță de la Tulcea, orașul ei natal, Elana SRL.

Cu  o experiență de 15 ani în domeniul facturajului la diverse instituții financiare nebancare din România, Elisa Rusu urmează să se dedice în perioada următoare unui nou proiect dedicat antreprenorilor, pentru care a obținut susținerea unui fond de investiții străin, după cum a declarat pentru publicația Wall-Street.ro.

În noiembrie 2018, cu Elisa Rusu în funcția de CEO, Instant Factoring a anunțat că a obținut o investiție de 1,5 milioane de dolari de la un fond de investiții din SUA, pentru a sprijini extinderea startupului de micro-factoring în străinătate.

Țările în care se extinde startupul românesc Instant Factoring

Desemnat cel mai bun startup fintech din Europa Centrală și de Est, la Central European Startup Awards 2018, Instant Factoring plănuiește să se extindă în două țări din regiune în anul 2019.

„Pentru acest an avem planificat să deschidem doua noi filiale Instant Factoring în Europa Centrala și de Est, pe langa cea existentă în România. Prima va fi în Croația, în prima jumătate a anului 2019, iar pentru ce-a de-a doua suntem in faza de evaluare a atractivității din punct de vedere investitional si al potențialului de dezvoltare. Pe lista scurtă sunt: Ungaria, Serbia, Polonia și Bulgaria, iar o decizie în acest sens va fi luata până la sfârșitul lunii aprilie 2019”, a declarat, pentru StartupCafe.ro, un purtător de cuvânt al startupului.

Pentru fiecare dintre filiale va fi numit câte un country manager, „responsabil pentru desfășurarea operațiunilor locale și execuția planului de afaceri aliniat obiectivelor stabilite de către acționari și investitori”, a mai precizat startupul, într-un comunicat.

În contextul planurilor de extindere, startupul l-a desemnat CEO pe viitorul Grup de companii Instant Factoring pe Cristian Ionescu, cofondator și președinte al Consiliului de Administrație.

Cristian Ionescu are o experiență de peste 15 ani în sectorul serviciilor financiare și consultanță în afaceri, concentrată pe servicii de management al riscului, incluzând factoring, asigurări de credit comercial, finanțarea corporațiilor, evaluarea riscului companiilor și colectarea creanțelor comerciale. A condus activitatea Coface timp de 10 ani din poziția de CEO pentru România, și ulterior pentru Europa Centrală și de Est. În ultimii  6 ani, el a condus în calitate de Country Manager sucursala locală a Expense Reduction Analysts, liderul mondial în servicii de cosultanță pentru optimizarea cheltuielilor operaționale.

„Ne propunem creșterea volumelor de finanțare în România la peste 10 milioane euro în 2019, o creștere de 300% față de 2018, astfel că avem nevoie de o echipă solidă și capabilă pentru a îndeplini aceste obiective ambițioase. Dorim să ne întărim prezența strategică din România și în Europa Centrală și de Est și să profităm de avantajul competitiv tehnologic pe care compania îl are și îl consolidează în momentul de față. Vom aduce alături de noi specialiști cu experiență internațională în operațiuni financiare, precum și activități de evaluare a riscului pentru a sprijini strategia noastră regională, precum și profesioniști în creditarea companiilor mici și micro din țările în care ne vom extinde”, a declarat noul director general și președinte al Instant factoring, Cristian Ionescu.

Instant Factoring este o platformă fintech de facturaj, care le plătește firmelor aderente, înainte de termen, facturile pe care acestea le au de încasat de la terți, contra unui comision. La rândul său, factorul recuperează valoarea facturii de la debitorul inițial al firmei aderente. Astfel, fintech-ul Instant Factoring își propune să faciliteze finanțarea firmelor mici și mijlocii.

Instant Factoring spune că oferă astfel micilor afaceri soluții flexibile și inovatoare de finanțare, prin transformarea în lichidități a facturilor aflate în termenul de plată. „Decizia de finanțare este luată într-un interval mediu de 2 ore, grație tehnologiei avansate de care platforma dispune, iar în maxim 24 de ore clientul primește banii în cont. Întregul proces de evaluare a riscului și managementul operațiunilor este automatizat și complet online, totul desfașurandu-se cu rapiditate și transparență și fără solicitarea de acte suplimentare pentru sume de până la 50.000 lei. Per ansamblu, Instant Factoring finațează online facturi cu valori individuale de până la 100.000 euro”, mai afirmă sursa citată.  

Startupul mai spune că, în cele 10 luni de când funcționează pe piață, a acordat finanțări de 3 milioane euro microîntreprinderilor din România, cu un volum aproximativ de 1.700 finanțări acordate. „Valoarea medie de finanțare a unei facturi a fost de aproximativ 2.100 euro, dublu față de valoarea estimată la momentul lansării pe piață, iar rata finanțărilor neperformante raportate la valoarea expunerii curente este de sub 1,5% la sfârșitul lui 2018”, mai arată reprezentanții Instant Factoring.

Instant Factoring este membru al Asociației Europene de companii Fintech Innovate Finance, cu sediul la Londra. Startupul subliniază că este o instituție financiară nebancară (IFN) înregistrată la Banca Națională a României.

Parallax

Vizualizari
3884
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri