Claudiu Zamfir

Huawei, acuzată că a ajutat Coreea de Nord să-și facă rețea wireless. Compania: respectăm deciziile ONU, SUA și UE

Thumbnail

Compania Huawei este acuzată acum într-un mare ziar american că ar fi contribuit la constuirea rețelei wireless 3G a regimului din Coreea de Nord, dar producătorul chinez de telefoane și echipamente pentru rețele mobile neagă acuzațiile.

Potrivit Washington Post, care a pus mâna pe documente confidențiale, susține luni că Huawei „a ajutat în secret guvernul nord-coreean să construiască și să întrețină rețeaua comercială wireless a țării”.

Reamintim că în luna mai 2019, guvernul SUA a pus Huawei pe „lista neagră”. Astfel, Google a fost nevoită să anunțe o serie de restricții privind actualizările sistemului său de operare, Android, pe viitoarele dispozitive produse de compania chineză. În urma dezvăluirilor făcute luni de Washington Post, jurnaliștii americani se întreabă dacă nu cumva Huawei ar fi încălcat sancțiunile comerciale impuse de SUA regimului nord-coreean, în condițiile în care produse ale companiei chineze folosesc și tehnologii americane.

Totul ar fi pornit în anul 2006, când Coreea de Nord încerca, fără succes, să cumpere tehnologii 3 G pentru rețeaua sa mobilă, însă era refuzată sistematic de marii producțători, țara fiind sub sancțiuni comerciale. Dictatorul nord-coreean de atunci, Kim Jong-il, tatăl actualului șef de la Phenian, Kim Jong-un, s-a dus până în China, la sediul Huawei de la Shenzhen, scrie Washingro Post.

În lipsa unei companii multinaționale care să lucreze pentru regimul nord-coreean, în 2008 a fost înființată o companie de telecomunicații care să realizeze rețelele. Koryolink  era un joint venture între firma egipteană Orascom Telecom Holding și Poșta statului nord-coreean (Korea Post and Telecommunications Corp.).

Jurnaliștii americani susțin că acest Koryolink a primit sprijin de la o companie chineză, Panda International (parte a Panda Group). Cei de la Panda ar fi luat la rândul lor echipamente de la Huawei pentru a contribui la infrastructura 3G a Coreei de Nord.

Replica Huawei

Într-o declarație pentru Washington Post, Huawei spune că „nu are nicio prezență de afaceri” în Coreea de Nord. „Huawei este pe deplin angajată să respecte toate legile și regulamentele aplicabile în țările și regiunile în care operăm, inclusiv toate controalele de export și regulamentele și sancțiunile” din partea ONU, SUA și Uniunii Europene, a mai spus compania chineză.

Parallax

Vizualizari
3761
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri