Claudiu Zamfir

Scandalul Huawei: China pregătește „lista neagră” a firmelor străine

Thumbnail

Statul chinez pregătește o „listă neagră” a companiilor străine care au luat decizii ce afectează funcționarea firmelor chinezești, în contextul războiului comercial între SUA și țara asiatică, conflict în care gigantul tech chinez Huawei se confruntă cu restricții din partea guvernului american.

După ce a anunțat tarife de 60 de miliarde de dolari la importul de produse americane, cu intrare în vigoare de sâmbătă, statul chinez pregătește o nouă măsură: „Lista entităților care nu sunt de încredere”.
 
Această listă neagră întocmită de guvernul Chinei va cuprinde entități străine, persoane și companii care blochează sau întrerup lanțul de aprovizionare sau care iau măsuri discriminatorii din motive ne-comerciale, punând în pericol afacerile companiilor chinezești, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerțului din China, Gao Feng, citat de Global Times.

„În acest mediu complicat, companiile noastre sunt vulnerabile la un anumit tratament incorect din străinătate. Prin urmare, avem nevoie de un plan de urgență. Aceste firme străine care sugrumă companiile noastre pe piețele externe, dar care încă mai câștigă bani în China, probabil vor fi incluse pe lista noastră de entități în care nu poți avea încredere”, a spus oficialul chinez.

Între timp, gigantul tech Huawei a decis să restricționeze comunicarea dintre angajații săi chinezi și cei de naționalitate americană, scrie Finantial Times, citat de TechCrunch.

La rândul lui, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a avertizat că instituțiile americane ar putea să sisteze comunicarea de informații sensibile diverșilor aliați ai ameicanilor care folosesc tehnologii Huawei, prima vizată fiind Germania, conform Reuters.

Reamintim că, săptămâna trecută, o serie de companii americane, printre care și Google, au anunțat anumite restricții în colaborarea lor cu Huawei, ca urmare a unei decizii impuse în acest sens de guvernul SUA. În cele din urmă, Guvernul SUA, prin Departamentul pentru Comerț, a acordat, începând cu 20 mai, o licență temporară pentru 90 de zile companiei Huawei, pentru a putea continua operațiunile în rețelele existente și pentru a susține serviciile mobile existente, inclusiv în domeniul securității cibernetice și mentenanței rețelelor.

"Licența Generală temporară acordă timp opratorilor pentru a face alte aranjamente și acordă Departamentului de Comerț spațiu de manevră pentru a stabili măsurile adecvate pe termen lung pentru furnizorii de telecomunicații americani și străini care se bazează în prezent pe echipamentele Huawei pentru servicii critice", a declarat secretarul SUA pentru comerț (ministrul comerțului), Wilbur Ross.

În privința telefoanelor existente pe piață, care funcționează pe sistemul de operare deținut de Google, Android, compania americană va continua să lucreze cu Huawei astfel încât utilizatorii să nu fie afectați.

Huawei va continua să asigure actualizări de securitate, precum și servicii post-vânzare pentru toate dispozitivele Huawei și Honor existente, fie tablete, fie smartphone-uri, atât pentru cele deja vândute, cât și pentru cele aflate încă pe stoc la nivel global” - a precizat compania cu sediul central la Shenzhen, China, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Parallax

Vizualizari
18945
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri