Adi Iacob

Google: Site-urile de ştiri din Europa ar putea pierde jumătate din trafic dacă va intra în vigoare noua lege a copyright-ului

Thumbnail

Un studiu realizat de Google arată că site-urile de ştiri din Europa ar putea pierde 45% din traficul organic dacă noul regulament european al drepturilor de autor va intra în vigoare.  

Articolul 11 din noul regulament, în forma sa actuală, va limita posibilitatea agregatorilor de știri de a afișa fragmente de articole. Potrivit experimentelor realizate de Google, impactul pe care îl prezintă numai afișarea adreselor URL, a fragmentelor foarte scurte de titluri și lipsa imaginilor, ar duce la o "pierdere substanțială a traficului pentru site-urile de știri", scrie The Next Web.

"Experimentul nostru a demonstrat că mulți utilizatori au ales, în schimb, site-uri non-news, precum rețele sociale și platforme video", a explicat Kent Walker, vicepreședintele afacerilor globale la Google.

Luna trecută, Google a publicat o serie de imagini care demonstrează cum vor arăta căutările utilizatorilor. Dacă un utilizator din UE caută "cele mai recente știri", el ar vedea pur și simplu link-uri către site-urile mass-media. În aceste imagini nu există rezumate, titluri sau imagini.

Thumbnail
(sursa: SearchEngineLand.com)

Într-o postare din decembrie, de pe blogul companiei, vicepreședintele departamentului Google News, Richard Gingras, a explicat poziția companiei cu privire la articolul 11, argumentând doar publicațiile mari ar beneficia de acest regulament, iar Google ar fi forțat să aleagă "câștigători și perdanți" atunci când plătește pentru conținut.

"Serviciile online, dintre care unele nu generează venituri (de exemplu, Google News), ar trebui să facă alegeri cu privire la editorii cu care fac parteneriat (...) În prezent, peste 80.000 de site-uri de știri din întreaga lume pot apărea în Google News, însă articolul 11 va reduce drastic acest număr", scrie Richard Gingras.

Unde s-a împotmolit Directiva europeană a drepturilor de autor

O ultimă etapă de negocieri în Consiliul European, înaintea rundei finale de discuții în Parlamentul European, ar fi trebuit să se încheie pe 21 ianuarie 2019.

Romania, care prezidează Consiliul a încercat să propună pentru Directiva drepturilor de autor o variantă de negocieri – în special în ce privește cele mai disputate articole – Articolul 11, așa-numita taxa pe link și Articolul 13, filtrarea obligatorie și anticipată de conținut pentru platforme - respinsă însă categoric de ambele tabere care caută să-și impună punctul de vedere în reglementare.

Julia Reda, europarlamentar german care se opune propunerilor din versiunea Comisiei a relatat pe blog-ul sau cum s-au poziționat țările membre:

”Un total de 11 țări au votat împotriva textului de compromis propus de președinția română a Consiliului la începutul acestei săptămâni: Germania, Belgia, Olanda, Finlanda și Slovenia, care s-au opus deja unei versiuni anterioare a directivei, precum și Italia, Polonia, Croația, Luxemburg și Portugalia.

Cu excepția Portugaliei și a Croației, toate aceste guverne sunt cunoscute pentru opoziția față de Articolul 11 sau, respectiv, Articolul 13 despre care consideră că protejează insuficient drepturile utilizatorilor.

În același timp, anumite grupuri ai unor deținători de drepturi de autor, care ar trebui să beneficieze de directivă,  au întors și ele spatele Articolului 13. (n.r. - sublinierile aparțin redacției)”.

Europarlamentarul – reprezentant al Partidului Piraților din Parlamentul European, adaugă că România va avea șansa să încerce obținerea unei majorități cu un nou text, dar ”cu opoziție crescândă pe ambele părți ale dezbaterii, aceasta va fi într-adevăr o sarcină dificilă”.

Oponenții Directivei europene a drepturilor de autor, în forma propusă inițial de comisie, nu se pot bucura încă; impasul negocierilor nu înseamnă victoria lor, nici măcar parțială ci, deocamdată, doar o amânare a disputei.

Statele europene nu au căzut de acord, de pildă, dacă IMM-urile vor fi sau nu exceptate de la noile reguli stabilite prin Articolul 13.  

Un alt punct nevralgic privește chiar marile platforme de conținut precum Google, Facebook sau de programe informatice precum GitHub: în ce măsură obligațiilor lor vor fi proporționale cu mărimea acestora și cu volumul de material încărcat pe aceste platforme.

Tot în discuții a rămas și soarta conținutului generat de utilizatori, mai ales parodiile, citatele preluate în scop satiric din materiale cu drepturi de autor, meme-urile, pamfletele, adică acel tip de conținut la care țin cel mai mult apărătorii dreptului la liberă exprimare. Vor fi sau nu exceptate acestea?

Următoarea etapă importantă, și ultima, în traseul directivei ar urma să fie votul final al Parlamentului European, programat pe final de martie început de aprilie adică în plină perioadă electorală pentru alegerea unui nou parlament  (23-26 martie 2019).

Parallax

Vizualizari
806
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri