Claudiu Zamfir

Oficial: Google cumpără Fitbit. Suma trazacției

Thumbnail

Google cumpără producătorul american de brățări sport și ceasuri inteligente Fitbit, care are un centru de dezvoltare la București, au anunțat oficial, vineri, cele două companii americane, fiind dezvăluită și suma tranzacției.

Tranzacția, care se va ridica la suma de aproximativ 2,1 miliarde de dolari, este așteptată să se finalizeze în anul 2020, în funcție de anumite condiții, inclusiv aprobarea acționarilor Fitbit și avizele reglementatorilor, a precizat producătorul de brățări sport și ceasuri inteligente.

„Cu resursele și platforma globală Google, Fitbit va fi capabil să accelereze inovația din domeniul dispozitivelor inteligente de purtat (wearables), să crească mai rapid și să facă sănătatea și mai accesibilă pentru toată lumea. Sunt foarte încântat de ceea ce va urma”, a declarat James Park, CEO și cofondator al Fitbit.

La rândul său, Google a dat asigurări că datele Fitbit privind utilizatorii de dispozitive health și wellness „nu vor fi folosite pentru reclame Google”. „Și vom da utliztatorilor Fitbit opțiunea de a revizui, muta sau șterge datele lor”, a menționat gigantul IT.
 
„De-a lungul anilor, Google a înregistrat progrese cu partenerii din domneiul wearables, cu Wear OS și Google Fit, dar vedem o oportunitate de a investi și mai mult în Wear OS, precum și de a scoate pe piață dispozitivele purtabile Made by Google”, a spus Rick Osterloh Senior Vice President, Devices & Services al Google, pe blogul companiei.

Reamintim că la începutul săptămânii agenția Reuters a dezvăluit intențiile Google de a cumpără Fitbit.

Fitbit a fost înființat în anul 2007, în SUA, de antreprenorii Eric Friedman, James Park și Aatu Nieminen. Compania este una dintre cele mai puternice de pe piața brățărilor electronice pentru fitness și în general în domeniul wearables - produsele purtabile digitale. În 2018, compania a avut vânzări de 1,5 miliarde de dolari.

În ianuarie 2017, Fitbit a cumpărat startup-ul românesc de ceasuri inteligente Vector Watch, pentru care americanii au scos din buzunar 15 milioane de dolari.

Vector Watch a fost deschis în anul 2015, de antreprenorii români Andrei Pitiș, Dan Tudose, Octavian Pătrașcu și Rareș Florea. Treptat, pachetul majoritar de acțiuni al Vector a fost  preluat de Gecad Ventrures, fond de investitii controlat de omul de afaceri Radu Georgescu. Alți investitori în firmă au fost 3TS Catalyst România, Mihai Popescu, Bogdan Vlad, Radu Apostolescu (fondator al magazinului online eMag). În total, Vector atrăsese investiții totale de circa 12 milioane de dolari până în ianuarie 2017, când a fost achiziționat de Fitbit pentru 15 milioane de dolari.

Vector Watch era înregistrat la Londra, însă îl putem considera un startup românesc, mai ales pentru că fondatorii și investitorii principali erau români, iar centrul de dezvoltare funcționa tot în România.

Brandul Vector Watch și-a făcut loc pe piața ceasurilor mai ales odată cu cooptarea în echipă, ca director general (CEO), a lui Joe Santana, fost președinte și CEO al producătorului american de ceasuri Timex. În ianuarie 2017, când a fost preluat de Fitbit, Vector Watch avea 40 de angajati și se vindea pe 25 de piețe, printre care SUA, Marea Britanie, Thailanda, Singapore, Malaezia, Filipine.

În septembrie 2017, după preluarea Vector, compania americană a inaugurat la București un centru de cercetare, care a ajuns la peste 200 de angajați. La inaugurarea centrului de cercetare de la București, despre care Fitbit spunea că era cel mai mare de acest fel pe care îl deținea în afara SUA, au participat și fondatorii James Park (CEO) și Eric Friedman (CTO).

Când a cumpărat Vector Watch, Fitbit a preluat și echipa startup-ului românesc, precum și platforma de software, de care era de fapt interesată compania americană.

Parallax

Vizualizari
694
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri