Claudiu Zamfir

Fondul de investiții american Sequoia: Bucureștiul e un hub tech în creștere, cu taxe și costuri de trai mici

bucuresti-business-dreamstime

Fondul american de investiții Sequoia, cunoscut pentru investițiile sale timpurii în companii ca Apple sau Google, când acestea erau startup-uri, a inclus Bucureștiul într-un atlas al hub-urilor tech europene, apreciind că orașul are taxe și costuri de trai mici, precum și o mare proporție de femei în rândul IT-iștilor.

Sequoia a făcut o hartă în care a cuprins 24 de orașe europene care sunt hub-uri cu densitate mare de talent în specializări-cheie. Pe hartă sunt orașe consacrate, ca Londra, Berlin, Zurich, Paris, Madrid. În Europa de Est, găsim Bucureștiul, Praga, Cracovia, Vilnius, Tallinn.

„Cu un cost relativ scăzut al vieții, taxe mici și proporție mare de talente tehnologice feminine, capitala României își face un nume ca hub tehnologic emergent” - se arată în raportul investitorilor americani, care consideră că Bucureștiul este „un hub regional în Europa de Est și de Sud-Est”.

Baza de talente tech a orașului este tânără, dinamică și diversă și include o proporție de femei mai mare decât aproape oricare alt centru european — 21% față de media europeană de 16%. Din cei aproape 22.000 de ingineri și developeri din București, 13% sunt deschiși pentru noi roluri și 26% au maximum 5 ani de experiență, cu 11 puncte procentuale mai mult decât media europeană - precizează raportul.

Bucureștiul oferă o proporție remarcabilă de talente în zona de front-end (19% din pool-ul său de talente) și are densități notabile în dezvoltarea de aplicații, grafică și jocuri - mai arată atlasul.

Pe partea de taxare, Sequoia remarcă faptul că impozitul pe profitul companiilor este de 16%, „mult sub media europeană de 22%”. Chiria lunară medie pentru birouri în București este de 19 euro pe metru pătrat,  adică jumătate din media europeană de 39 de euro.

Investitorii americani remarcă și scena startup-urilor din București.

„Cu o valoare de 2,8 miliarde de euro, ecosistemul tech înfloritor din București a atras finanțări de capital de risc de 400 de milioane de euro, începând din 2015. Orașul găzduiește 10  acceleratoare de afaceri și a produs 713 startup-uri, printre care și UiPath, o companie globală specializată în software de robotic process automation, prima care a obținut statutul de unicorn, în 2018” - se mai arată în atlasul Sequioa.

Fondul de investiții american Sequoia Capital este considerat „bunicul” investițiilor  de venture capital din Silicon Valley. Este cunoscut în primul rând pentru investiția de 150.000 de dolari acordată în anul 1978 unui mic startup de calculatoare personale, la vremea aceea,  deschis cu doi ani înainte: Apple. În 1999, un startup „de un an” a primit o investiție, de 25 de milioane de dolari, condusă de Sequoia: Google. Între timp, atât Apple, cât și Google au atins valoarea de 1000 de miliarde de dolari, capitalizare pe bursă. YouTube, Oracle, WhatsApp au primit și ele finanțări de la legendarul fond de investiții american.

În martie, 2020, americanii de la Sequoia Capital anunțau deschiderea primului lor birou european, cu o româncă la conducere. Buzoianca Luciana Lixandru (39 de ani) fusese mai înainte partener în biroul european al altui mare fond de investiții american, Accel.

Parallax

Vizualizari
1905
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri