Claudiu Zamfir
Platforma online de transport pe distanțe lungi FlixBus, supranumită Uber-ul autocarelor și al trenurilor, a deschis un serviciu de transport interurban cu autoturismul personal, intermediat digital în sistem de carpooling.
Noul serviciu FlixCar a fost deschis, pentru început, doar în Franța, atacând astfel platforma franceză BlaBlaCar, care pune în legătură șoferi particulari cu călători, pentru transport pe distanțe medii și lungi.
Mai mult, FlixCar nu percepe comisioane sau taxe de la utilizatorii săi, plata are loc doar între pasager și șofer.
FlixCar spune că își propune să simplifice serviciile de carpooling prin stabilirea unui proces care implică doar 3 click-uri pentru șoferi și pasageri. Utilizatorii care au apelat la carpooling prin intermediul altor platforme își pot transfera experiența anterioară și reviewurile în platforma FlixCar.
FlixCar va fi disponibil pe rute pe distanțe medii sau lungi care sunt deservite mai puțin frecvent sau chiar deloc de către autocarele FlixBus
În cei 6 ani de extineță pe piață, compania germană FlixBus a strâns investiții de peste 1 miliard de dolari în 7 runde de finanțare.
FlixBus, ce deține o aplicație de mobil și un site prin care pasagerii își rezervă locuri în autocare și trenuri ale unor companii de transport partenere, s-a dezvoltat puternic anul acesta, când a cumpărat rețeaua de transport interurban și intrernațional Eurolines, consacrată în Europa din anii '80.
FlixBus, al cărei model de business în transportul interurban și internațional cu autocarul și trenul a fost comparat cu ceea ce face UBER în transportul urban cu autoturismul personal, a pătruns în România încă din anul 2016. În afară de Eurolines, la noi în țară startupul german a mai încheiat parteneriate cu transportatori ca Atlassib, Alis Group, Marmara Premium Bus.