Claudiu Zamfir

Firma IT românească AROBS a obținut 28,7 milioane EUR de la investitori, prin majorare de capital, pentru a-și finanța extinderea în Europa, America de Nord și Asia

Voicu Oprean

Compania IT românească AROBS Transilvania Software, controlată de antreprenorul Voicu Oprean, anunță, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, că a finalizat, miercuri, o operațiune de majorare a capitalului social, prin care a atras 28,7 milioane de euro de la investitori, pentru a cumpăra, mai departe, alte firme de tehnologie și pentru a se extinde în Europa, America de Nord și Asia. 

 Procesul a constat în două etape: 

  • prima, în care acționarii existenți au subscris pe baza drepturilor de preferință, 
  • a doua, în care noi investitori instituționali locali și internaționali au subscris în cadrul unui plasament privat. 

Prețul final pe acțiune pentru ambele etape a fost stabilit la 0,82 lei.

„Suntem încântați de succesul acestei majorări de capital, care ne permite să continuăm strategia noastră ambițioasă de creștere, prin M&A și prin expansiune internațională. Interesul ridicat din partea investitorilor instituționali demonstrează încrederea acestora în viziunea și capacitatea noastră de a dezvolta și consolida poziția AROBS pe piețele globale. Sectorul în care activăm, IT&C, joacă un rol crucial în transformarea și modernizarea industriilor la nivel global și cred cu tărie că AROBS este bine poziționată să facă parte din această schimbare. Astfel, fondurile atrase vor contribui la derularea în continuare a investițiilor noastre în cercetare și dezvoltare, prin care vizăm introducerea în piață de soluții inovatoare care să îmbunătățească eficiența și să stimuleze creșterea afacerilor. Echipele noastre sunt pregătite să valorifice oportunitățile oferite de noile tehnologii emergente, precum și prin intermediul parteneriatelor strategice pe care le avem în vedere la nivel global. Suntem încrezători că, prin viziunea noastră și cu sprijinul investitorilor, vom continua să creștem și să inovăm, aducând valoare adăugată”, a declarat Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS.

AROBS mai spune că a suplimentat oferta cu acțiuni existente, „datorită interesului semnificativ din partea investitorilor instituționali”, în cadrul plasamentului privat.

Astfel, pe parcursul ofertei, au fost vândute un total de 174.258.721 de acțiuni noi, împreună cu 56.546.000 de acțiuni existente oferite spre vânzare de acționarul majoritar, Voicu Oprean, direct și prin Cabrio Investments. 

Această suplimentare a ofertei cu acțiuni existente a fost realizată și pentru a crește free-float-ul companiei, a menționat sursa citată. 

Majorarea de capital a AROBS a atras 8 investitori instituționali locali și internaționali, care au subscris peste 96% din acțiunile oferite în cadrul operațiunii. Astfel, operațiunea care se finalizează azi este cea mai mare majorare de capital pentru o companie publică din sectorul IT și prima majorare de capital a unei companii din această industrie în care majoritatea semnificativă a capitalului a fost subscris de investitori instituționali. În urma acestei tranzacții, Voicu Oprean deține direct 50,6329% din capitalul social al companiei.

Domeniile și țările de interes pentru achiziția de noi firme de către AROBS

Capitalul atras va sprijini continuarea strategiei de creștere a AROBS prin achiziții de noi companii și creștere organică. Astfel, sumele atrase în cadrul majorării de capital, împreună cu alte surse potențiale de finanțare, vor fi utilizate pentru dezvoltarea și consolidarea grupului.

AROBS spune că va utiliza fondurile atrase pentru a achiziționa companii care demonstrează existența unor sinergii și sunt ușor de integrat în cultura sa, cu un portofoliu robust de clienți și un indicator EBITDA solid. 

De asemenea, cu noul capital atras, compania românească vrea să se extindă în Europa, America de Nord și Asia. O mică parte din fonduri va fi folosită pentru capital de lucru, în vederea susținerii creșterii organice, dar și pentru a genera noi produse/soluții de tip greenfield.

AROBS analizează în prezent mai multe ținte potențiale de achiziție, cu o cifră de afaceri agregată de aproximativ 18,4 milioane de euro și o marjă EBITDA aproximată pentru 2023 în linie cu cea a grupului.

Companiile țintă operează în servicii software, produse software de management al flotelor și soluții de business. 

Zonele geografice vizate sunt:

  • România, 
  • Germania, 
  • Austria, 
  • Elveția, 
  • Turcia, 
  • Marea Britanie, 
  • Serbia.

Aceasta a fost cea de-a doua majorare a capitalului social efectuată de AROBS la Bursa de Valori București și prima după transferul acțiunilor sale pe Piața Principală în data de 25 septembrie 2023. Primul plasament privat, din octombrie 2021, a fost de aproximativ 15 milioane de euro și a atras, în foarte mare majoritate, investitori de retail. În urma atragerii de capital din 2021, AROBS a efectuat 10 achiziții, până la data curentă.

Operațiunea de majorare a capitalului social a fost intermediată de BT Capital Partners. Filip & Co a acționat în calitate de consilier juridic pentru AROBS.   

Fondată în anul 1998, la Cluj, de inginerul IT Voicu Oprean, AROBS se prezintă în prezent drept „cea mai mare companie de tehnologie listată pe Bursa de Valorin București”. 

Parallax

Vizualizari
393
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri