Denisa Crăciun

O firmă din Cluj vrea să producă drone dotate cu inteligență artificială, cu o investiție de 100.000 EUR

Drona

O firmă IT din Cluj-Napoca, înființată în 2015, investește 100.000 EUR în fabricarea de drone de mici dimensiuni, dotate cu inteligență artificială.

Firma de dezvoltare de software Oves Enterprise anunță, joi, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro, că extinde producția de drone și investește într-o nouă linie, destinată fabricării dronelor de mici dimensiuni, dotate cu IA, ce pot fi operate în grupuri mai mari și coordonate prin sisteme centralizate de control.

Capabilitățile noilor drone răspund „evoluției dinamicii conflictelor armate moderne care presupun identificarea de soluții cu eficiență ridicată, însă, mai ieftine, și care pot realiza cu ușurință misiuni importante”, susține firma.

În  prezent, noua linie de producție deservește un singur model de dronă, Ajeet, realizat pentru a fi operat în grup. Modelul funcționează și individual pentru realizarea diferitelor task-uri, care țin, în principal, de supraveghere și loitering.

Noua dronă este destinată companiilor private din zona de apărare, care au în derulare contracte și angajamente asumate față de organisme guvernamentale implicate în multiple operațiuni, dar și guvernelor / armatelor din diferite zone ale globului.

„Avansând în toate aceste discuții legate de drone, dar păstrând o strânsă legătură cu partenerii noștri din zonele de conflict, ne-am dat seama că trebuie să construim un model de dronă care să poată realiza misiuni importante și, totodată, să folosim tehnologia de swarming. În viitorul apropiat, în teatrele de operațiuni vom găsi stoluri de drone care vor realiza misiuni complexe. Iar un mod de luptă inteligent este să folosești drone de mici dimensiuni, ale căror costuri sunt de ordinul sutelor de dolari, pentru a neutraliza, de exemplu, tancuri care valorează mai multe milioane de dolari”, spune Mihai Filip, CEO Oves Enterprise.

Pe lângă soluția hardware, firma asigură și partea de software a dronei și a integrat și partea de IA, care ajută la conectarea dronelor și la transmiterea informațiilor de la una la alta.

Noile drone pot interpreta informații, pot lua decizii autonom în timpul zborului și pot adapta modul în care zboară. Pentru anul 2024, firma anunță un buget de 2,5 milioane EUR pentru dezvoltarea propriilor produse și pentru continuarea procesului de extindere internațională

Parallax

Vizualizari
843
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri