Claudiu Zamfir

O firmă agricolă românească a mai obținut 4 milioane EUR de la investitori, prin majorare de capital, să-și finanțeze extinderea pe noi terenuri

Thumbnail

O companie românească ce exploatează terenuri agricole se finanțează cu circa 21 milioane lei (4,3 milioane euro), investiție suplimentară obținută de la investitori, prin majorare de capital.

Holde Agri Invest SA (HAI) spune că va folosi capitalul atras prin operațiune pentru a-și „sprijini planurile de dezvoltare”.

„Agricultura este un domeniu în care investițiile sunt necesare în mod constant pentru a putea obține producții în volume generoase și sănătoase. În cadrul Holde avem o echipă motivată și cu experiență de top în tot ce înseamnă aspectele ce țin de cultivarea culturilor, activitatea de arendă, financiară, comercială sau de responsabilitate socială” a declarat Liviu Zăgan, director general Holde Agri Invest.

Firma, listată pe piața alternativă AeRO a Bursei de Valori București, vrea să se transfere pe Piața Principală a BVB în 2023.

Majorarea de capital prin emiterea unui număr de 32.034.898 acțiuni noi, Clasa A, a fost aprobată în adunarea generală a acționarilor din aprilie 2022. Operațiunea a fost desfășurată în două etape, între iunie și august 2022.

În prima etapă, care a avut loc în perioada 24 iunie – 24 iulie 2022, acționarii Holde au avut posibilitatea de a cumpăra acțiuni HAI nou emise, Clasa A, pe baza drepturilor de preferință HAIR03. La finalizarea acestei etape, investitorii au subscris un total de 10.288.970 de acțiuni, iar compania a atras aproximativ 17 milioane de lei. Acțiunile au avut o valoare nominală de 1 leu și au fost oferite la un preț de 1,65 lei/acțiune.

În data de 10 august 2022, a fost închisă cea de-a doua etapă a operațiunii de majorare a capitalului social. În timpul acestei etape, 13.247.779 acțiuni noi rămase nesubscrise după prima etapă a majorării de capital social au fost emise ca urmare a compensării unor creanțe cu valoarea totală de aproximativ 22 milioane de lei – creanțe certe, lichide și exigibile rezultate din contractele de cesiune încheiate între companie și deținătorii de acțiuni din Clasa B în cadrul programului de răscumpărare aprobat în cadrul AGEA din aprilie 2022 și o creanță certă, lichidă și exigibilă a Administratorului Unic față de companie.

Anularea acțiunilor din Clasa B răscumpărate în cea de-a doua etapă a operațiunii de majorare a capitalului social urmează să fie supusă votului în următoarea Adunare Generală a Acționarilor, restul de aproximativ 400 de mii de acțiuni din Clasa B, pentru care nu s-au semnat contracte de răscumpărare, urmând să fie răscumpărate până la data de 27.10.2023.

După stabilirea numărului total de acțiuni necesare conversiei creanțelor descrise mai sus, alte 8.498.141 de acțiuni clasa A care au rămas nesubscrise în prima etapă au fost oferite investitorilor în timpul plasamentului privat. În cadrul acestei etape, investitorii au subscris un număr de 2.362.320 de acțiuni, compania atrăgând aproximativ 4 milioane de lei, suplimentar față de sumele atrase în cadrul primei etape.

Extindere pe terenuri în județele Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Olt, Constanța

„Operațiunea de majorare a capitalului social încheiată astăzi ne aduce mai aproape de obiectivul nostru de a crește profitabilitatea activității noastre și le mulțumim investitorilor pentru că sunt alături de noi. În ceea ce privește utilizarea fondurilor atrase, aproximativ 65% vor fi îndreptate spre extinderea suprafețelor prin achiziția de ferme în județe, precum Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, dar și Olt sau Constanța. Restul de 35% va fi utilizat pentru investiții în modernizarea fermelor existente, în vederea creșterii semnificative a profitabilității companiei. Modernizarea fermelor noastre include investiții în spații de depozitare, utilaje și irigații, care pot maximiza producția, dar și în proiecte agri-tech cu care putem avea sinergii foarte bune,” a declarat Iulian Cîrciumaru, președinte al Consiliului de Administrație al Holde Agri Invest.

În ceea ce privește achiziția de terenuri, Holde intenționează să combine finanțarea prin fondurile atrase în urma majorării capitalului social cu împrumuturi bancare, în proporție de 15%, respectiv 85%.

Acțiunile Holde Agri Invest sunt listate pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 1 octombrie 2020 și se tranzacționează sub simbolul bursier HAI. Compania are o capitalizare de piață de aproximativ 118 milioane de lei.

Holde Agri Invest este o companie inițiată de un grup de antreprenori români având ca obiectiv declarat „dezvoltarea acesteia pentru a deveni lider în domeniul agriculturii din România”.

Înființată în 2018, compania exploatează aproximativ 12.000 de hectare de teren, organizate în patru nuclee - ferma Roșiori situată în Roșiori de Vede (județul Teleorman), Frumușani (județul Călărași), Videle (județul Teleorman) și Conțești (județul Dâmbovița).

Începând din octombrie 2020, Holde Agri Invest este o companie publică cotată pe piața AeRO a Bursei de Valori București cu simbolul HAI, iar din luna octombrie 2021, compania este inclusă în indicele BET-AeRO al BVB, având a doua cea mai mare pondere.
 

Parallax

Vizualizari
919
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri