Claudiu Zamfir

Fermieri români din 4 organizații cer Guvernului interzicerea importului de cereale din Ucraina, cu menținerea tranzitului către alte destinații

cereale-dreamstime.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare, formată din Federația Națională PRO AGRO, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV și Asociația Forța Fermierilor – AFF, solicită Guvernului României și partidelor din actuala majoritate parlamentară adoptarea în regim de urgență unui act normativ care să interzică importul în România a unui număr de produse agroalimentare din Ucraina.

„Această măsură unilaterală este esențială pentru salvarea fermierilor români și pentru protejarea securității alimentare a României (...) Solicitarea noastră nu afectează în niciun fel TRANZITUL mărfurilor agroalimentare ucrainene prin România, către alte destinații, exact cum se întâmplă și acum și cum s-a întâmplat de la începutul războiului” - susțin fermierii din alianță, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Reacția vine după ce Comisia Europeană a anunțat că nu mai prelungește restricțiile de import al cerealelor ucrainene pe piața UE, măsuri care au expirat vineri, 15 septembrie 2023.

Ce mai spun fermirii din Alianța pentru Agricultură și Cooperare:

Decizia Comisiei Europene de a nu mai prelungi interzicerea importurilor pentru cele cinci state din vecinătatea Ucrainei (România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria) obligă Guvernul României la o asemenea decizie, dacă vrem să mai vorbim de sector agroalimentar național. De asemenea, apreciem că este necesară și o discuție URGENTĂ, până la finalul zilei de luni – 18 septembrie a.c., cu mediul asociativ din sectorul agroalimentar pentru a stabili, cu argumente, lista de produse supuse embargoului, listă ce trebuie să fie anexată acestui act normativ.

Dacă un stat precum Polonia, care sprijină masiv și cuprinzător Ucraina, în fața agresiunii Rusiei, a luat o asemenea decizie unilaterală imediat după expirarea termenului de 15 septembrie 2023, nu înțelegem de ce România ar trebui să aibă rețineri în a proceda exact la fel. Dacă Polonia continuă să fie 100% alături de Ucraina și, cu toate acestea, același guvern de la Varșovia nu are nicio o ezitare în a-și proteja fermierii prin măsuri unilaterale, cauzate de decizii la Comisiei Europene, atunci aceste măsuri nu afectează cu nimic solidaritatea față de poporul ucrainean. România ar trebui să facă exact același lucru.

Ne manifestăm surprinderea față de comunicatul extrem de ezitant al Guvernul României din seara de 15 septembrie care nu vorbește deloc despre prioritatea de a salva fermierul român și agricultura națională. Sperăm că acest mod de comunicare ambiguu, fără o asumare clară a obligației de a proteja sectorul agroalimentar autohton, a fost doar o scăpare de moment din partea oficialilor guvernamentali.

 

Parallax

Vizualizari
209
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Anghel
Constantinescu
Astept sa vad ceva numere: cu cât au vândut când erau restrictii, cu cât vând ucrainienii, cu cât vor sa vânda românii acum. Vazând cât a exportat si cât a importat România, nu mi-e clar de ce cred unii ca cerealele din Ucraina ar putea sufoca piata româneasca.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri