Claudiu Zamfir

Comisia Europeană nu mai pune restricții la importul de cereale din Ucraina dacă măsurile Kievului funcționează

grau-transport-dreamstime

Restricțiile europene privind importul de cerereale din Ucraina pe piețele UE expiră vineri, 15 septembrie 2023, iar Comisia Europeană nu le va prelungi, dacă măsurile luate de autoritățile de la Kiev pentru evitarea unor distrsiuni pe piață funcționează deplin, a transmis executivul comunitar într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Reamintim că o serie întreagă de producători români de cereale au solicitat prelungirea restricțiilor la importurile din Ucraina, în condițiile scăderii prețurilor pe piața UE și a României.

Ce spune Comisia Europeană, vineri:

Comisia Europeană a analizat datele referitoare la impactul exporturilor a 4 categorii de produse agricole pe piața UE.
Acesta a concluzionat că, datorită activității Platformei de coordonare și a măsurilor temporare introduse din 2 mai 2023, distorsiunile pieței din cele 5 state membre (inclusiv România n.r.) de la granița cu Ucraina au dispărut.

O atitudine constructivă a tuturor participanților la platformă a ajutat la rezolvarea unor probleme concrete și a asigurat că exporturile către țări terțe din afara UE continuă și chiar sunt în creștere.

Ca urmare, s-a convenit că:

  •      Măsurile existente vor expira astăzi (vineri, 15 septembrie 2023, n.r).
  •      Ucraina a fost de acord să introducă orice măsuri legale (inclusiv, de exemplu, un sistem de acordare a licențelor de export) în termen de 30 de zile, pentru a evita creșterea (ofertei - n.r.) de cereale.
  •      Până atunci, Ucraina urmează să pună în aplicare, din 16.09.2023, măsuri eficiente de control al exportului a 4 grupe de mărfuri pentru a preveni orice denaturare a pieței în statele membre UE vecine. Ucraina va prezenta un plan de acțiune platformei cel târziu la închiderea activității luni, 18 septembrie 2023.
  •      Comisia Europeană și Ucraina vor monitoriza situația prin intermediul platformei pentru a putea reacționa la orice situații neprevăzute.
  •      Comisia Europeană se va abține de la a impune restricții atât timp cât măsurile eficiente ale Ucrainei sunt în vigoare și funcționează pe deplin.

Uniunea Europeană a acționat pentru a sprijini exportul de cereale ucrainene și alte produse alimentare, în special prin intermediul Căilor Solidarității. Aceasta a generat, însă, distorsiuni temporare pe piețele celor 5 state membre care au granița cu Ucraina: România, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia. Aceste distorisuni de piață au determinat UE să impună, din data de  2 mai 2023, măsuri restrictive temporare asupra unei serii de exporturi ucrainene de produse alimentare.

În paralel, a fost înființată o Platformă de coordonare, care reunește Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Polonia, România, Slovacia și Comisia Europeană. Aceasta a contribuit la dezvoltarea infrastructurii și la creșterea capacității logistice, precum și la eliminarea barierelor administrative din calea exportului de produse agricole din Ucraina, conform Comisiei Europene.

Parallax

Vizualizari
303
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri