Raluca Abrihan

Numărul viitoarelor IT-iste, în creştere

Thumbnail

Datele cu privire la numărul celor care studiază IT-ul în țara noastră, analizate la nivelul facultăților de profil din București, arată că prezența feminină în rândul lor a fost de 40,89%, în anul universitar 2017/2018 cu mai bine de patru procente, față de anul universitar precedent, potrivit datelor furnizate de o firmă de software românească.

De asemenea, în cadrul programelor de masterat cu același profil, prezența feminină a fost de 32,78%, apropiată de cea din anul anterior, mai arată datele organizaţiei Codette, citate de EXE Software.

"Așadar, există o creștere constantă, în ceea ce privește numărul tinerelor care devin studente la facultăți cu profil tehnic și acest lucru se reflectă și în forța de muncă, femeile ocupând aproximativ o treime din joburile IT din țara noastră", spun reprezentanţii firmei de software.

EXE Software, companie existentă pe piața de IT din România de peste 18 ani, are o pondere de aproximativ 40% de persoane de sex feminin, în cadrul echipelor sale.

Potrivit datelor Eurostat, ​Bulgaria şi România ocupă primele două locuri în Uniunea Europeana în privinţa ponderii femeilor în rândul specialiştilor în tehnologia informaţiei şi comunicatii de pe piaţa muncii. În Bulgaria 27,7% dintre specialiştii IT&C erau femei, în anul 2015, iar în România ponderea femeilor cu această specializare era de 27,2%. Pe locul al treilea s-a situat Letonia, cu o pondere de 24,7% a femeilor în randul specialistilor IT&C de pe piaţa naţională a muncii.

Ţările în care femile erau cel mai slab reprezentate în rândul specialiştilor IT&C erau: Cehia (9,9%), Slovacia (11,4%), Ungaria (11,9%). Media Uniunii Europene era de 16,1% - ponderea femeilor pe piata muncii in domeniul IT&C.  

Totodată, anul trecut a fost atins un număr record de femei care fac afaceri, potrivit datelor de la Registrul Comerţului numărul de femei asociați/ acționari în firme a fost de 517.777, iar cel al bărbaţilor, de 863.214.

Citeşte şi:

Parallax

Vizualizari
890
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri