Raluca Abrihan
Datele cu privire la numărul celor care studiază IT-ul în țara noastră, analizate la nivelul facultăților de profil din București, arată că prezența feminină în rândul lor a fost de 40,89%, în anul universitar 2017/2018 cu mai bine de patru procente, față de anul universitar precedent, potrivit datelor furnizate de o firmă de software românească.
De asemenea, în cadrul programelor de masterat cu același profil, prezența feminină a fost de 32,78%, apropiată de cea din anul anterior, mai arată datele organizaţiei Codette, citate de EXE Software.
"Așadar, există o creștere constantă, în ceea ce privește numărul tinerelor care devin studente la facultăți cu profil tehnic și acest lucru se reflectă și în forța de muncă, femeile ocupând aproximativ o treime din joburile IT din țara noastră", spun reprezentanţii firmei de software.
EXE Software, companie existentă pe piața de IT din România de peste 18 ani, are o pondere de aproximativ 40% de persoane de sex feminin, în cadrul echipelor sale.
Potrivit datelor Eurostat, Bulgaria şi România ocupă primele două locuri în Uniunea Europeana în privinţa ponderii femeilor în rândul specialiştilor în tehnologia informaţiei şi comunicatii de pe piaţa muncii. În Bulgaria 27,7% dintre specialiştii IT&C erau femei, în anul 2015, iar în România ponderea femeilor cu această specializare era de 27,2%. Pe locul al treilea s-a situat Letonia, cu o pondere de 24,7% a femeilor în randul specialistilor IT&C de pe piaţa naţională a muncii.
Ţările în care femile erau cel mai slab reprezentate în rândul specialiştilor IT&C erau: Cehia (9,9%), Slovacia (11,4%), Ungaria (11,9%). Media Uniunii Europene era de 16,1% - ponderea femeilor pe piata muncii in domeniul IT&C.
Totodată, anul trecut a fost atins un număr record de femei care fac afaceri, potrivit datelor de la Registrul Comerţului numărul de femei asociați/ acționari în firme a fost de 517.777, iar cel al bărbaţilor, de 863.214.
Citeşte şi: