Adi Iacob

Facebook confirmă planurile pentru criptomoneda Libra: Un sistem cu euro, lire sterline, dolari digitali

Thumbnail

Facebook regândește planurile pentru propria criptomonedă ― Libra ― și intenționează să lanseze mai multe criptomonede stabile (stablecoins) — fiecare dintre acestea fiind susținută de o monedă fiat, precum dolarul, euro sau lira sterlina, potrivit actualizărilor din ghidului emis de Asociația Libra.

Noile informații confirmă știrile apărute în presa internațională la începutul lunii martie.

Facebook a regândit sistemul de plăți după ce autoritățile de reglementare din Europa și Statele Unite au anunțat în repetate rânduri că nu vor permite lansarea monedei digitale pe piață, iar mai mulți susținători ai proiectului s-au retras din Asociația Libra.  

Citește și

Potrivit planului inițial, anunțat de Facebook în vara anului trecut, Libra trebuia să fie o criptomonedă nouă, cu scopul de a face serviciile de plăți mai accesibile și mai ieftine. Printre partenerii săi din Asociația Libra se numără Uber, Spotify, Shopify, PayU și Coinbase. Alți câțiva membri importanți, precum Visa, Mastercard sau Vodafone, s-au retras din proiectul Libra după ce ideea a fost criticată de autorități.

După anunțul făcut de compania de social media anul trecut, mai multe bănci centrale și-au exprimat îngrijorările cu privire la faptul că Libra ar putea deveni o monedă cvasi-suverană în unele țări. De exemplu, în unele țări cu rate mari ale inflației - precum Venezuela, Argentina, Turcia sau Africa de Sud - multe persoane ar fi fost dispuse să abandoneze moneda locală în favoarea Libra - controlată de companii private, scrie TechCrunch.

„Deși viziunea noastră a fost întotdeauna ca rețeaua Libra să completeze monedele fiat, nu să concureze cu ele, o preocupare esențială care a fost împărtășită a fost potențialul pentru monedă Libra de a interfera cu suveranitatea monetară și politica monetară dacă rețeaua atinge o scară semnificativă și un volum mare de plăți interne se fac prin Libra.

Prin urmare, rețeaua Libra, va include monede unice în plus față de ≋LBR - de exemplu, LibraUSD sau ≋USD, LibraEUR sau ≋EUR, LibraGBP sau ≋GBP , LibraSGD sau ≋SGD", explică reprezentanții Asociației Libra - un grup de jucători globali în domeniile plăților, tehnologiei, comerțului electronic și telecomunicațiilor.

Mai exact, de fiecare dată când Asociația Libra va emite un LibraUSD, va cumpără și stoca echivalentul acesteia în într-un cont bancar (în moneda fiat).
 

Parallax

Vizualizari
3674
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri