Raluca Abrihan

Investitori IT: Lecţia “dramei” supraevaluării hub-urilor WeWork înainte de listarea la bursă

Thumbnail

Doi dintre cei mai mari investitori IT avertizează că întreaga poveste a supraevaluării companiei care deţine lanţul de spaţii de lucru colaborativ WeWork, înainte de listarea la bursă, nu ar trebui privită ca pe o problemă generală şi nu ar trebui să afecteze listarea altor startup-uri.

Scott Kupor, manager al fondului de venture capital Andreessen Horowitz cu un buget de 10 miliarde de dolari de investiţii în startup-uri, avertizează că este foarte periculos să generalizăm cazul WeWork şi să privim cu suspiciune toate evaluările făcute de firmele nelistate la bursă, pentru că aceste evaluri sunt influenţate de o sumedenie de factori, scrie Reuters.

Andreessen Horowitz nu a făcut investiţii în WeWork.

WeWork şi-a amânat listarea la bursă după ce au apărut nenumărate discuţii legate de estimarea valorii companiei, care voia să se listeze la o evaluare de circa 12 miliarde de dolari, mult sub evaluările din ianuarie, când valoarea estimată a companeiei era de 47 de miliarde de dolari.

Problema diferenţei uriaşe dintre cele două evaluari a fost pusă pe greşelii unui dintre fondatorii companiei, Adam Neumann, care a folosit o combinație de vânzare de acțiuni și obligațiuni pentru a scoate peste 700 de milioane de dolari din firmă.

Glen Kacher, şeful fondului de investiţii Light Street Capital Management LLC (cu un buget de 2 miliarde de dolari) a declarat susţine că astfel de modificări în evaluările firmelor private nu ar trebui să fie ceva surprinzător, având în vedere fluctuaţiile din piaţă.

De asemenea, el face o comparaţie cu Uber şi susţine că este firesc ca astfel de diferenţe să nu apară în cazul unei companii precum cum Uber chiar daca vorbim tot despre un business din zona de sharing economy.

“SaaS-ul (software as a service) oferit de Uber aduce o mai mare valoarea adăugată pentru că maşinile din platformă sunt folosite de nenumăraţi şoferi în fiecare zi, pe când un loc într-un hub WeWork poate fi folosit doar de un singur client o dată”, spune Kacher. Avantajul firmelor precum Uber poate fi întalnit doar în cazul companiilor din IT, mai subliniază investitorul. De aceea generalizarea cazului WeWork, care vine dintr-un cu totul alt domeniu, este una greşită, mai susţine el.

Spațiile de co-working WeWork au fost înființate în anul 2010, la New York, de Adam Newmann și Miguel McKelvey. Newmann avea atunci 30 de ani, iar McKelvey, 36 de ani.

Adam Newmann s-a născut și a crescut în Israel, într-un kibbutz, o comunitate restrânsă, în care mai multe familii lucrează pâmântul la comun și dezvoltă afaceri agro-alimentare împreună.

Tânărul Adam a vrut să aducă la New York spiritul de comuniune din copilăria sa. În spațiile de co-working, antreprenorii cu startup-uri plătesc un abonament și au acces de regulă la o masă și un scaun sau la birouri ceva mai mari, închise, care beneficiază de utilități, conexiuni la internet, telefonie etc. Astfel, ei își împart cheltuielile cu utilitățile, cu spațiile comune, bucătăria sau toaletele, paza și alte astfel de costuri, ieșind mai ieftin la final.

Acum, Adam Newmann (39 de ani) are o avere estimată la 4 miliarde de dolari, iar Miguel McKelvey (45 de ani), la aproape 3 miliarde de dolari.

Parallax

Vizualizari
1594
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri