Raluca Abrihan

Cei care produc energie electrică regenerabilă o vor putea vinde în rețea

Thumbnail

Cei care dețin aparate ce produc energie, atât persoane fizice cât şi firme, vor putea vinde rețelei electricitatea suplimentară generată, aceasta urmând să fie compensată în factură. Legea a fost promulgată marți de președintele României Klaus Iohannis. Ce condiţii trebuie să îndeplinească producătorii.

„Legea ce face posibilă injectare energiei din surse regenerabile a fost promulgată marți de președintele României, urmând să apară în Monitorul Oficial. Noua lege este un pas înainte important și din punct de vedere al procesului de autorizare, deoarece până acum, românii care aveau sisteme de panouri fotovoltaice nu puteau injecta energia electrică în rețea, fiind nevoiți deseori să treacă printr-un proces de autorizare lung de peste 450 zile, anevoios cu peste 12 autorizații și scump”, arată asociația energiaTa, citată de Mediafax.

„În 2018 românii vor primi 22,7 bani pentru fiecare kWh injectat în reţea, fiind de asemenea scutiți de la orice obligații fiscale, iar prosumatorii nu vor primi banii direct, ci se va face o regularizare pe factură, o diferență între banii plătiţi pentru energia consumată şi cea vândută în rețea”, se precizează în comunicat.

Printre cele mai importante noutăți pe care le aduce noua lege se numără obligatitivitatea distribuitorilor de a face posibilă racordarea în 30 zile și obligativitatea furnizorilor de energie electrică să achiziționeze energia electrică; prosumatorii sunt scutiți de la plata tuturor obligațiilor fiscale în factura de energie electrică, ceea ce înseamnă că nu mai este nesară o firmă sau un PFA.

Orice persoană fizică sau juridică care dorește un echipamente de energie din surse regenerabile cu puterea instalată de cel mult 27 kW pe loc de consum poate vinde energia electrică, poate să devină prtosumator, atâta timp cât activitatea specifică nu este producerea energiei electrice.

Potrivit noii legi, nu doar locuințele sunt acceptate, ci și un bloc, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară

„În perioada următoare, Autoritatea Fondului pentru Mediu ar urma să aloce 100 milioane de euro pentru subvenționarea cumpărării instalațiilor de energie solară, incluzând panourile, sistemul electric și invertorul. Astfel, aproximativ 28.000 de români ar putea primi câte 3500 euro pentru echipamente cu putere instalate de maxim 3kW. Mai multe detalii vor apărea în ghidul ce va fi publicat pe site-ul afm.ro”, spune sursa citată.

VIDEO Povestea turbinelor eoliene făcute de o echipă de români, cu bani europeni. Cum sunt fabricate şi cât costă

Parallax

Vizualizari
5773
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri