Adi Iacob

Elveția a pus ochii pe criptomoneda Libra inițiată de Facebook

Thumbnail

Elveţia este dispusă să colaboreze cu alte ţări pentru a asigura supravegherea proiectului criptomenedei Libra al Facebook , potrivit autorității elvețiene de reglementare financiară — FINMA, scrie Reuters.

Compania de social media a anunţat în luna iunie planul său de a lansa o nouă criptomonedă, după ce în luna mai a înființat o nouă companie de tehnologie financiară în Elveția — Libra Networks — care se concentrează pe dezvoltarea tehnologiei din spatele criptomonedelor — blockchain și plăți, precum și pe analiza datelor, potrivit registrului comercial al Genevei.

De asemenea, Facebook a convins mai multe companii precum Uber, MasterCard, Visa, Spotify sau Booking.com să se alăture proiectului său pe blockchain şi să investească câteva milioane de dolari. Aceste companii fac parte din Asociația Libra (Libra Association) — care guvernează criptomoneda Libra.

Asociația Libra, cu sediul la Geneva, este criticată de autorităţile de reglementare din toată lumea din cauza temerilor că ar putea destabiliza sistemul financiar global. 

Miercuri, Asociația Libra a anunţat că intenţioneză să solicite licenţă pentru a deveni membră a sistemului de plăţi elveţian, atenţia fiind îndreptată acum către modul în care FINMA gestionează această problemă. Mark Branson, șeful FINMA, a spus că este pregătit pentru această provocare.

”Dacă un centrul financiar are ambiţii, trebuie să fie capabil să trăiască cu această atenţie”, a afirmat șeful FINMA, citat de publicația locală Neue Zuercher Zeitung.

Șeful autorității elvețiene a menționat și că instituţia este dispusă să colaboreze cu alte ţări interesate de asociația care va guverna criptomoneda plănuită de Facebook.

”Un proiect cu o astfel de dimensiune globală poate fi gestionat numai prin colaborare şi consultări internaţionale cu alte autorităţi de supraveghere şi reglementare. Este o iluzie să crezi că o singură ţară poate reglementa şi supraveghea pe cont propriu un proiect precum Libra. Supravegherea (marilor bănci elveţiene) UBS sau Credit Suisse nu are loc în izolare completă”, spune Mark Branson.

Una din cele mai importante preocupări ale autorităților din toată lumea în legătură cu criptomoneda Libra, dar și alte monede digitale, este posibilitatea ca acestea să fie utilizate pentru spălarea de bani sau finanţarea activităţilor criminale.

”Abordarea noastră intenţionează să reglementeze criptomonedele în privinţa spălării banilor în acelaşi mod în care reglementează sectorul financiar convenţional. Cerinţele noastre sunt printre cele mai stricte din lume”, a adăugat Mark Branson.

Branson a insistat că Facebook nu a ales Elveția pentru proiectul său Libra după un „concurs de frumusețe”, pentru a vedea unde s-ar putea confrunta cu cele mai ușoare reglementări.
 

Parallax

Vizualizari
1219
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri