Claudiu Zamfir

Elicopterele americane Black Hawk, reparate la Aerostar Bacău, într-un centru certificat, inaugurat joi

elicopter-black-hawk

Compania aerospațială americană Lockheed Martin și fabrica românească Aerostar S.A. au inaugurat primul centru de servicii de întreținere, reparații și revizie (MRO) certificat pentru elicopterul S-70 Black Hawk din Europa.

Această nouă capacitate consolidează relația existentă între Lockheed Martin și Aerostar, care efectuează deja activități similare pentru flota de avioane de luptă F-16 a României, a precizat, joi, Lockheed Martin, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.

Situat în Bacău, centrul de mentenanță va contribui la crearea și susținerea locurilor de muncă de înaltă calificare în România și va asigura o disponibilitate sporită și costuri operaționale mai mici pentru elicopterele S-70 Black Hawk operate de Ministerul de Interne.

Înaintea inaugurări centrului, angajații Aerostar au fost la academia de pregătire Sikorsky a Lockheed Martin din Statele Unite, unde au efectuat familiarizarea cu aeronava și au urmat toate pregătirile necesare.

„Livrate luna trecută, Black Hawk-urile noastre construite în Polonia oferă o capacitate importantă în sprijinul serviciilor de urgență din România. Acest nou centru de service MRO demonstrează angajamentul nostru de a face echipă cu industria românească și va asigura asistență tehnică pentru flota de elicoptere Black Hawk a Ministerului de Interne, realizată pentru România, de către ingineri și tehnicieni români, în România”, a declarat Ray Piselli, vicepreședinte pentru afaceri internaționale al Lockheed Martin.

În parteneriat cu Aerostar, Lockheed Martin „analizează oportunitățile de a integra la Bacău servicii de suport pentru alte produse. Compania vede oportunități bune de creștere în viitor, care ar putea include și activități în alte sectoare”.

„Având Lockheed Martin ca partener, Aerostar se află într-o poziție puternică pentru a obține mai multe lucrări de mentenanță dacă România va alege Black Hawk pentru nevoile sale militare și de asemenea pentru a câștiga contracte în domenii noi, cum ar fi suportul tehnic pentru sisteme terestre”, a spus Grigore Filip, directorul general al Aerostar S.A.

Construit la fabrica Lockheed Martin PZL Mielec din Polonia, elicopterul utilitar S-70 Black Hawk, foarte căutat pe piață, joacă un rol important în asigurarea cerințelor civile și de apărare în țările din Europa și nu numai.

Elicopterul și-a câștigat reputația de fi aeronava utilitară de încredere pentru operatorii din întreaga lume, cu o versatilitate multi-misiune de neegalat și o navigabilitate de nivel militar, care oferă capacitatea de a opera în condiții meteorologice extreme, pe timp de zi sau de noapte.

Lockheed Martin a fost un partener al României de peste 25 de ani și este astăzi un partener strategic pentru apărarea națională, industrie și mediul academic. Compania colaborează cu România la o varietate de programe de apărare și securitate, inclusiv aeronave militare, apărare antirachetă, foc de precizie, radare și pregătire a piloților.

Implicarea companiei include și legături cu instituții academice, cum ar fi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, care studiază aplicațiile inteligenței artificiale pentru a sprijini securitatea națională, asistența umanitară și intervenția în caz de dezastre.

Înființată în 1953, Aerostar este principala companie aerospațială și de apărare din România specializată în producție, asamblare și integrări, suport logistic integrat pentru o gamă largă de sisteme de apărare și aviație.

Compania este deținută de IAROM SA București (71,5%), firmă care s-a desprins din vechiul Centru Național al Industriei Aeronautice a României, fondat în 1968, care asigura resurse de cercetare-dezvoltare pentru industria de avioane a țării. Conform datelor de pe Termene.ro, IAROM este deținută de Doru Damaschin, Filip Grigore și Mihail Toncea. Damaschin este finanțist, iar Grigore este inginer și au lucrat la Aerostar din perioada comunistă. La rândul său, inginerul Mihail Toncea a lucrat în cercetare, la vechiul Centru Național al Industriei Aeronautice.

Un alt acționar semnificativ al Aerostar este fondul de investiții băcăuan Evergent (15,17%). Restul acțiunilor este deținut de o serie de persoane fizice (8,8%) și juridice (4,4%).

Parallax

Vizualizari
3041
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri