Claudiu Zamfir

Bacău: Aerostar, acord cu americanii de la Lockheed Martin, pentru repararea avioanelor F-16 ale României

avion-f16-romania-dreamstime

Fabrica Aerostar S.A. Bacău, controlată de Doru Damaschin, Filip Grigore și Mihail Toncea, se va ocupa de repararea unor elemente esențiale ale avioanelor multirol F-16 ale Forțelor Aeriene Române, printr-un acord semnat cu firma Derco, o subsidiară a gigantului american Lockheed Martin, producătorul aeronavelor de luptă.

Aerostar S.A. va repara trenurile de aterizare, roțile și frânele avioanelor F-16, „reducând timpii de livrare și îmbunătățind logistica pentru pregătirea misiunilor”, a precizat Lockheed Martin, într-un comunicat oficial.

Derco va furniza fabricii românești „instrumentele specializate, echipamentele, documentația tehnică și instruirea” necesare pentru „a repara, cu succes, componentele F-16”.

„Suntem mândri să fim cea mai recentă companie Lockheed Martin care a făcut un parteneriat cu România, prin acest nou acord cu Aerostar. Soluția tehnologică Derco pe care o împărtășim cu Aerostar va asigura pregătirea, eficacitatea și siguranța personalului militar român care operează avioane de luptă F-16”, a declarat președintele și directorul general al Derco, Todd Morar.

„Aerostar va asigura activități de întreținere și reparații necesare pentru flotele de aeronave noi din România și din regiune. Dorim să consolidăm poziția României pe această piață și să ne bazăm pe capacitățile și cunoștințele noastre tehnice”, a declarat Grigore Filip, președinte și CEO-ul Aerostar S.A.

Acordul vine la câteva zile după ce primul centru european de instruire F-16 a fost inaugurat la Baza Aeriană Fetești, jud. Ialomița.

„În calitate de lider tehnologic global, Lockheed Martin se angajează să sprijine activitatea Ministerului Economiei de a consolida capacitățile industriei aerospațiale și de apărare din România și să investească în parteneriate pe termen lung, care să susțină crearea de locuri de muncă de înaltă calificare și transferul de tehnologie”, a precizat gigantul american.

Înființată în 1953, Aerostar este principala companie aerospațială și de apărare din România specializată în producție, asamblare și integrări, suport logistic integrat pentru o gamă largă de sisteme de apărare și aviație.

Compania este deținută de IAROM SA București (71,5%), firmă care s-a desprins din vechiul Centru Național al Industriei Aeronautice a României, fondat în 1968, care asigura resurse de cercetare-dezvoltare pentru industria de avioane a țării. Conform datelor de pe Termene.ro, IAROM este deținută de Doru Damaschin, Filip Grigore și Mihail Toncea. Damaschin este finanțist, iar Grigore este inginer și au lucrat la Aerostar din perioada comunistă. La rândul său, inginerul Mihail Toncea a lucrat în cercetare, la vechiul Centru Național al Industriei Aeronautice.

Un alt acționar semnificativ al Aerostar este fondul de investiții băcăuan Evergent (15,17%). Restul acțiunilor este deținut de o serie de persoane fizice (8,8%) și juridice (4,4%).

Parallax

Vizualizari
744
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri