Claudiu Zamfir
Criptomoneda românilor de la MultiversX (fostul Elrond), EGLD, a crescut de 3 ori ca valoare, în ultimele 2 luni, ajungând duminică, 24 decembrie 2023 la un preț de 74 de dolari, nivelul său maxim din ultimul an și jumătate.
Duminică, în Ajunul Crăciunului, MultiversX a cunoscut o creștere destul de bruscă, ajungând, de dimineața, la 74 de dolari și 44 de cenți, conform datelor de pe Coinmarketcap. Practic, în 24 de ore, prețul EGLD a crescut cu mai mult de 20%. În cursul zilei de duminică, prețul criptomonedei sibienilor a mai fluctuat, dar, în general, s-a menținut peste 70 de dolari, iar pe seară era la 74 de dolari.
Astfel, EGLD pare să prindă un final de an în creștere accelerată, în contrast cu parcursul său de-a lungul acestui an. Nu aduce anul ce aduce ceasul.
În septembrie 2023, EGLD a picat sub 23 de dolari, ajungând atunci la nivelul său minim din ultimii 3 ani. Pe urmă s-a mai chinuit, încă o lună, sub 25 de dolari, iar din data de 20 octombrie, când EGLD se tranzacționa la 23 de dolari și 47 de cenți, a început creșterea - mai întâi cam anemic, dar apoi a accelerat. Practic, din 20 octombrie 2023 până în dimineața zilei de 24 decembrie, prețul EGLD a crescut de 3,2 ori.
E adevărat, totuși, că nici acum prețul criptomonedei românilor de la MultiversX nu se compară cu vârful istoric atins de „vechiul” Elrond, cum se numea înainte. În 24 noiembrie 2021, Elrond ajungea la aproape 470 de dolari. Comparativ cu acel nivel, de acum doi ani, EGLD este cu 84% mai mic, în prezent.
Piața crypto, în general, cunoaște o creștere pe final de an 2023, dar, ca procent, liderii Bitcoin și Ethereum nu au crescut atât de brusc acum, ca EGLD.
Prețul BTC a ajuns, duminică, 24 octombrie, la aproape 44.000 de dolari, în creștere cu aproape 50% în ultimele 2 luni.
ETH se tranzacționa duminică, 24 octombrie, la un preț în jur de 2.300 de dolari, în creștere cu peste 50% în ultimele 2 luni.
Revenind la MultiversX, ne-am uitat puțin și la situația financiară a firmei sibiene MultiversX Labs SRL, chiar dacă CEO-ul Beniamin Mincu a precizat că business-ul și ecosistemul MultiversX sunt mai complexe. La aceasta s-a uitat presa, când a mai scris despre rezultatele MultiversX/Elrond, poate și pentru că aceasta este entitatea juridică ce reprezintă site-ul oficial MultiversX în termenii și condițiile de utilizare și politica de folosire a datelor personale ale utilizatorilor.
Potrivit datelor oficiale de la Ministerul Finanțelor, MultiversX Labs SRL a avut venituri totale de 198,4 milioane de lei (circa 40 milioane euro) și profit de 89 milioane de lei (circa 18 milioane EUR), cu 67 de salariați, în anul 2022.
CEO-ul și cofondatorul Elrond/MultiversX, Beniamin Mincu, a explicat, însă, la podcastul Crypto Vineri, al lui George Buhnici, în urmă cu 3 luni, că acest profit este investit mai departe în tot ceea ce înseamnă fundația din jurul MultiversX.
„Titlul care a fost și a circulat practic este greșit, în sensul în care există o sumă, care e menționată în acel titlu, ca profit, și aia, în practică, este o sumă care a fost plătită și investită în resurse de development, taxe și operational costs, adică nu există profit pe compania MultiversX Labs. Compania MultiversX Labs există doar ca să ofere servicii de research-development și așa mai departe foundation-ului, care dezvoltă rețeaua” - a spus Beniamin Mincu, în 25 septembrie 2023, la vlogul Crypto Vineri, pe YouTube (de la min. 45).
Așa cum se vede în graficul de legături realizat de portalul de business intelligence Termene (care folosește inclusiv tehnologii de inteligență artificială), în jurul fondatorilor Elrond, Beniamin Mincu, Lucian Mincu și Lucian Todea, gravitează o serie întreagă de companii.
Să luăm, de exemplu, firma xPortal Labs S.R.L., care este în spatele aplicației cu același nume, ce a înlocuit vechea aplicație Maiar a Elrond. Această aplicație cuprinde o serie de instrumente financiare crypto și fiat (monede convenționale).
Firma xPortal Labs S.R.L. a avut venituri de 2,3 milioane de lei (470.000 euro) și pierderi de 11,4 milioane de lei (2,3 milioane euro) și figura cu niciun angajat în anul 2022, conform datelor de la Ministerul Finanțelor.