Raluca Abrihan

Primele efecte ale ”ordonanţei anti Uber”: Mai puţini şoferi, timp mare de aşteptare

Thumbnail

În prima zi de la intrarea în vigoare a ordonanţei care modifică legea taximetriei (38/2003) care afectează aplicaţiile Uber şi Bolt numărul de şoferi disponibili prin aplicaţii a scăzut cu 25%, iar timpul de aşteptare pentru a gasi o maşină a crescut cu cel puţin 10 minunte.

”Astăzi au fost în medie 25% mai puţini şoferi Uber şi Bolt disponibili, faţă de o zi normala, iar utilizatorii au fost nevoiţi să aştepte cu cel puţin 10 minute mai mult pentru a găsi o cursă”, spune Cătălin Codreanu, preşedintele Asociaţiei Coaliţia pentru Economia Digitală. Acestea sunt primele efecte ale Ordonanţei de Urgenţă care modifică legea taximetriei (38/2003), intrată în vigoare astăzi, 16 mai.

De asemenea, un șofer care practică transportul de persoane prin aplicația de ridesharing Uber spune că a fost amendat cu 1000 de lei, de către poliție, joi, în București, în baza acestei legi. După ce poliţia l-ar fi prins cu ajutorul pasagerului care a comandat cursa.

”A ieşi sau nu pe traseu rămâne la latitudinea fiecărui şofer, din două motive, în primul rând din cauza ameninţărilor care au apărut pe Facebook la adresa şoferilor parteneri a acestor aplicaţii, din partea taximetriştilor, iar pe de altă parte este şi uşurinţa cu care poliţia poate aplica sancţiuni acum, amenzi şi ridicarea plăcuţelor de înmatriculare”, a mai explicat Cătălin Codreanu pentru StartupCafe.

Noua ordonanţă elimină sintagma "în mod repetat" din Legea 38/2003 privind transportul în regim de taxi. Concret, până acum, persoanele fizice sau juridice care efectuau în mod repetat transport public de persoane, contra cost, erau sancţionate cu amenzi de la 1.000 lei, la 5.000 lei. Însă, odată cu eliminarea acestei sitagme autorităţile nu vor fi nevoite să demonstreze că şoferii Uber, Bolt sau Clever transportă persoane în regim de taxi în mod repetat, este suficent să fie prinşi făcând asta o sigură dată pentru a fi amendaţi.

Minstrul Transporturilor a anunţat azi că se lucrează la un act normativ care să reglementeze activitatea de ride-sharing. Iar până atunci Uber și Bolt au anunţat că îi susțin financiar și juridic pe șoferii care vor avea dificultăți.

Parallax

Vizualizari
3438
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri