Claudiu Zamfir

3 diferențe mari între prăbușirea băncii SVB și colapsul platformei crypto FTX

svb-ftx

Prăbușirea din weekend a Silicon Valley Bank (SVB), considerată banca startup-urilor americane de tehnologie, reprezintă un eșec major în piața financiară a SUA, survenit la 4 luni după colapsul platformei de tranzacționare crypto FTX, însă cele două evenimente sunt foarte diferite.

O comparație dintre cele două evenimente se oprește aici, mai relevantă fiind, poate, deosebirea dintre ele. „FTX și Silicon Valley Bank au un singur lucru în comun: amândouă au căzut”, a scris și USA Today.

În rest, se văd deosebirile dintre riscul pe care și-l asumă consumatorii pe o piață reglementată și riscul de pe piețele descentralziate, nereglementate (încă):

Cauza colapsului

  • În 2022, platforma de tranzacționare crypto FTX, fondată în 2019, de Sam Bankman-Fried, a luat 10 miliarde de dolari din banii utilizatorilor și i-a dat împrumut firmei de investiții Alameda Research, fondată tot de Bankman-Fried, după cum a avertizat Wall-Street Journal. Transferul, susceptibil de a fi ilegal, avea scopul de a finanța Alameda să poată plăti împrumuturi mai vechi, ca urmare a unor investiții. FTX s-a folosit și de software pentru a ascunde neregulile în folosirea banilor utilizatorilor de pe platformă. La început de noiembrie 2022, utilizatorii s-au apucat să retragă masiv bani de pe FTX, iar platfroma a blocat tranzacțiile pentru a evita un gol de lichidități și implicit prăbușirea, care avea, în cele din urmă, să se întâmple în câteva zile.
  • Silicon Valley Bank, fondată încă din 1983, de Bill Biggerstaff, Robert Medearis și Roger Smith, s-a prăbușit pe 10 martie 2023. SVB era considerată banca startup-urilor tech din SUA, care își țineau banii acolo și luau și împrumuturi. De asemenea, banca susținea fonduri de investiții private care investeau în startup-uri. În timpul pandemiei COVID-19, banca a considerat că era cazul să investească mai mult în titluri de stat americane, care ofereau randamente ceva mai mari decât dobânzile mici de pe piață. Din 2022-2023, când inflația a urcat puternic, s-au mărit și dobânzile din piață, iar titlurile de stat pe termen lung nu mai erau o investiție bună. SVB ieșit cu o pierdere de 15 miliarde de dolari. Deponenții au început să-și retragă depozitele din SVB și banca s-a prăbușit. După cum a remaract consultantul de business Cristi Tudorescu, cei de la SVB au făcut o „greșeală de risk management”. O altă greșeală ar fi că șefii SVB s-au apucar repede să vândp active ale băncii, pentru a a acoperi pierderile. Măcar nu au făcut operațiuni susceptibile de a fi ilegale, ca în cazul celor de la FTX.

Riscul clienților

  • În cazul FTX, s-au identificat 9 milioane de păgubuți (investitori și clienți, în principal), iar avocații implicați în procedura de faliment a platformei susțin că au reușit să recupereze active de 5 miliarde de dolari. Nu este clar însă cum își vor recupera banii utilizatorii care s-au trezit cu tranzacțiile blocate pe FTX.
  • În cazul băncii SVB, toate depozitele sunt garantate de autorități (Federal Deposit Insurance Corp. - FDIC) în limita a 250.000 de dolari fiecare. În total, depozite de 175 de miliarde de dolari la SVB se află sub această protecție. Potrivit Time, 85% din banii clienților SVB depășesc, însă, plafonul de 250.000 de dolari până la care intervine garanția, dar autoritățile au dat asigurări că nimic nu vor pierde clienții din depozitele lor. „După ce a primit o recomandare din partea consiliilor FDIC și al Rezervei Federale (Fed) și s-a consultat cu președintele, secretarul Yellen (secretarul Trezoreriei, un fel de ministru de Finanțe al SUA - n.r.) a aprobat acțiuni care să permită FDIC să finalizeze rezoluția Silicon Valley Bank, din Santa Clara, California, într-o manieră care îi protejează pe deplin pe toți deponenții.  Deponenții vor avea acces la toți banii lor începând de luni, 13 martie. Nicio pierdere asociată rezoluției Silicon Valley Bank nu va fi suportată de către contribuabil” - au anunțat FED și Trezoreria, dumininică.

Planurile de salvare pentru evitarea contagiunii

  • În cazul FTX, intrarea platformei în incapacitate de plată a pus pe gânduri și celelalte exchange-uri crypto, care se temeau că ar putea fi contagioasă criza. Liderul pieței, Binance, s-a oferit să cumpere FTX, pe 7 noiembrie 2022, dar a abandonat tranzacția a doua zi. Anterior, fondatorul FTX, Sam Bankman-Fried, a acuzat și încercări de preluare ostilă a platformei, de către un concurent.
  • În cazul SVB, Federal Deposit Insurance Corporation a preluat banca în SUA, iar SVB UK a fost preluată de HSBC, cea mai mare bancă din Europa, la prețul de o liră sterlină. „Guvernul (de la Londra) și Banca Angliei au facilitat vânzarea privată a Silicon Valley Bank UK; acest lucru dă asigurări că depozitele clienților sunt protejate și pot face operațiuni bancare în mod normal, fără să suporte contribuabilii (vreun cost). Mă bucur că am ajuns la o rezoluție într-o perioadă atât de scurtă” - a transmis Guvernul britanic, luni, 13 martie 2023. Totuși, investitorii în SVB vor fi cei care vor pierde banii, pentru că ei și-au asumat acest risc.  

Lista diferențelor poate continua, mai ales că una este o bancă și alta este o platformă de tranzacționare crypto.

 

Parallax

Vizualizari
457
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri