Claudiu Zamfir
Elon Musk s-a mai jucat puțin, săptămâna aceasta, cu nervii celor care tranzacționează crypto: timp de vreo 4 zile, cât timp pasărea din logoul Twitter a fost înlocuită de celebrul „Câine Doge”, prețul dogecoin a fost pompat și dezumflat cu procente bune.
Criptomoneda Dogecoin a fost inventată mai mult în glumă, în decembrie 2013, de doi programatori, logoul și numele său fiind împrumutate de la celebra memă cu „Câinele Doge”, un cățel simpatic din rasa shiba inu, care apărea în diverse ipostaze pe rețelele sociale.
Timp de 7 ani, dogecoin s-a „luptat” sub prețul de 1 cent, cu mici și efemere excepții, potrivit datelor de pe Coinmarketcap. „Criptomoneda-memă” de social media avea, însă, să fie promovată intens de miliardarul Elon Musk, mai ales prin tweet-urile sale celebre. În 2021, Dogecoin a cunoscut apogeul popularității, fiind urcat, teweet cu teweet, „până la Lună”: a atins prețul de 68 de cenți pe data de 8 mai 2021.
Atunci, însă, același Elon Musk a apărut în emisiunea de satiră Saturday Night Live de pe NBC și, jucând rolul unui expert crypto imaginar, „a dat de pământ” cu dogecoin, pe care a numit-o hustle, care se poate traduce ca „șmecherie”.
Prețul dogecoin s-a prăbușit, peste noapte, tot așa cum crescuse. În două săptămâni a pierdut 50%, ajungând pe la 34 de cenți. La un an de la show-ul lui Elon Musk, dogecoin a picat sub prețul de10 cenți.
Coinmarketcap: Evoluția dogecoin 2014-2023 (se vede vârful atins înainte de emisiunea SNL cu Elon Musk, din mai 2021).
Ăsta e și motivul pentru care Elon Musk s-a ales cu un proces, în care un „investitor” în dogecoin l-a dat în judecată pentru nu mai puțin de 258 de miliarde de dolari, acuzându-l pe miliardarul de la Tesla și SpaceX că ar fi derulat o schemă piramidală crypto.
La începutul acestei săptămâni, data de 3 aprilie 2023 a găsit dogecoin-ul la un preț de 7,6 cenți. Cu 3 zile mai înainte, pe 31 martie 2023, presa internațională a relatat că Elon Musk se străduia să convingă justiția americană să respingă acțiunea în instanță în speța dogecoin.
Acesta e contextul în care Elon Musk a mai făcut o „scamatorie”: a luat celebrul „Câine Doge” din mema care a inspirat dogecoin și l-a pus în locul păsării de la sigla Twitter, rețeaua socială mondială pe care miliardarul o controlează. El a anunțat că astfel a îndeplinit o promisiune pe care i-o făcuse unui fan pe Twitter.
Atunci, dogecoin a crescut brusc până la 10 cenți, o apreciere cu 31%. În zilele care au urmat, prețul dogecoin a fluctuat destul de mult în jurul valorii de 10 cenți. Joi, 6 aprilie 2023, dogecoin se agăța de prețul de 9 cenți.
Vineri, 7 aprile 2023, Elon Musk a risipit iarăși „magia”: a dat jos câinele și a pus la loc pasărea la sigla Twitter. Prețul criptomonedei dogecoin a picat pe la 8,2 cenți (scădere de 18% în 3 zile și de 9% în mai puțin de 24 de ore).
De remercat volumul de tranzacționare a dogecoin în zilele în care Elon Musk a ținut „Câinele Doge” sus pe Twitter: pe data de 3 aprilie 2023, dogecoin avea la un moment dat, un volum de tranzacționare de circa 500 de milioane de dolari pe ultimele 24 de ore, iar pe data de 4 aprilie, a ajuns la 5,6 miliarde de dolari.
Coinmarketcap: Evoluția dogecoin în ultimele 7 zile (se văd creșterea bruscă după ce Elon Musk a pus „Câinele Doge” la sigla Twitter și scăderile care au urmat).