Redacția StartupCafe.ro

Crypto: Co-fondatoarea OneCoin, pe lista FBI a celor mai căutate persoane

Thumbnail

„Regina dispărută a criptomonedelor” sau Ruja Ignatova a fost adăugată pe lista Biroului Federal de Investigații (FBI) a celor mai căutate persoane, fiind acuzată că a condus o schemă piramidală frauduloasă cu crypto, sub numele OneCoin, conform News.ro care citează BBC.

În urma acestei scheme, persoanele care au investit în criptomonedele respective au fost fraudate cu peste 4 miliarde de dolari.

Femeia, originară din Bulgaria, în vârstă de aproximativ 40 de ani, este dată dispărută din 2017, când oficialii americani au semnat un mandat de arestare şi a fost lansată o anchetă care o vizează.

În 2014, criptomoneda OneCoin a început să ofere cumpărătorilor comision dacă vindeau moneda mai multor oameni.

Însă agenţii FBI spun că OneCoin este lipsită de valoare şi nu a fost niciodată protejată de tehnologia de tip blockchain folosită de alte criptomonede.

Potrivit acuzaţiilor procurorilor federali, aceasta a fost în esenţă o schemă Ponzi deghizată sub forma unei criptomonede.

„Şi-a cronometrat schema perfect, valorificând speculaţiile frenetice din primele zile ale apariţiei criptomonedei”, a spus Damian Williams, procurorul federal din Manhattan.

Biroul Federal de Investigaţii adaugă fugari pe lista sa cu cele mai căutate persoane atunci când consideră că publicul larg ar putea să ajute la depistarea lor.

FBI-ul a anunţat, joi, că oferă o recompensă de 100.000 de dolari pentru orice informaţie care conduce la arestarea fugarei, care a fost acuzată în 2019 de opt capete de acuzare, inclusiv fraudă electronică şi fraudă cu valori mobiliare.

Ea este singura femeie de pe lista celor mai căutate 10 persoane întocmită de FBI.

Jamie Bartlett, al cărui podcast de investigaţie a atras atenţia la nivel mondial asupra poveştii Ignatovei şi asupra impactului financiar pe care l-a avut OneCoin asupra presupuselor sale victime, a declarat că anunţul de joi al FBI-ului a crescut şansele ca ea să fie prinsă.

„Aceasta este probabil cea mai mare evoluţie a cazului de când doctorul Ruja a dispărut în octombrie 2017”, a spus el.

Bartlett, care investighează cazul de ani de zile, a spus că unul dintre motivele pentru care a fost atât de dificil ca Ruja Ignatova să fie prinsă este acela că femeia a dispărut cu cel puţin 500 de milioane de dolari, care o ajută să se ascundă de organele de poliţie.

„De asemenea, credem că are acte de identitate false de înaltă calitate şi şi-a schimbat înfăţişarea”, a adăugat el, existând şi posibilitatea ca ea să nu mai fie în viaţă.

Ignatova a fost văzută ultima dată la bordul unui avion din Bulgaria către Grecia în 2017 şi de atunci a fost dată dispărută.

Una dintre victimele schemei piramidale, Jen McAdam, a declarat în 2019 că ea, prietenii şi familia ei au pierdut un sfert de milion de euro.

McAdam a spus că totul a pornit de la mesajul unui prieten despre o oportunitate de investiţie de neratat. Mai departe, ea s-a alăturat unei conferinţe virtuale cu tema OneCoin.

În decurs de o oră, femeia i-a ascultat cu atenţie pe oamenii care vorbeau cu entuziasm despre această nouă criptomonedă interesantă, despre felul în care ar putea ajunge să se îmbogăţească.

Toţi erau ”foarte entuziasmaţi, plini de energie, plini de pasiune”, a continuat ea.

Femeia a mărturisit că i-au trebuit luni de zile pentru a realiza că totul a fost o înşelătorie.

Parallax

Vizualizari
2107
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.594
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.96

publishing: 3.09

expertise: 0.08

rating: 1.594

Articole publicate : 1, 038
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri