Raluca Abrihan

Cât costă să creezi un joc video

Thumbnail

Costurile de dezvoltare a jocurilor video au crescut şi de 50 de ori, faţă de acum 10 ani, arată reprezentanţii industriei. "Bugetele variază în funcţie de platforma pentru care se realizează jocurile”, spune un dezvoltator de jocuri, citat de Agerpres. Iată la cât pot ajunge aceste costuri.

Dezvoltarea unui joc video porneşte de la zero şi poate ajunge la milioane de euro.

"În ultimul joc la care lucrăm am investit în ultimul an peste un milion de euro şi încă nu l-am terminat. Se pot pune întrebări de cât de eficient, câtă muncă am aruncat la gunoi şi cât am fi putut să economisim din banii ăştia. E adevărat, dar astea sunt nişte greşeli normale", a spus Dragoş Hâncu, director general al companiei Amber.

Vezi aici povestea Amber

La rândul său, Bogdan Lucaci, reprezentant al Gameloft, susţine că bugetele variază în funcţie de platforma pentru care se realizează acestea.

"Bugetele variază în funcţie de platforma pentru care se realizează jocurile. Există un multiplicator care probabil este între 10 şi 50x faţă de acum 10 ani. Este suficient ca cineva să ia un Nokia 3310 care are Snake instalat şi acum facem un shooter 3D (Modern Combat 5 - n. r.) de consolă care a fost înghesuit într-un device mobil. Diferenţa între aceste două jocuri, dacă te uiţi la ele, este şi diferenţa dintre bugetele lor. Snake presupun că a fost făcut de doi oameni undeva într-o cămară cu câteva sute de euro, poate a cheltuit enorm Nokia pe el, nu ştiu. Modern Combat 5 este cu atât mai scump faţă de Snake, pe cât pare că ar fi. Te uiţi, vezi că au lucrat câteva sute de oameni la el, îţi imaginezi cât a costat. Vorbim de mai multe milioane euro", a afirmat Lucaci.

Vlad Beu, reprezentant al Electronic Arts, susţine că sunt şi jocuri de succes pe piaţă, care au avut un buget redus, chiar zero.

"Sunt jocuri de succes făcute de 2-3 oameni cu buget zero sau buget redus. Costurile sunt extrem de variate, vorbim de recrutarea resurselor umane, asigurarea unor condiţii de muncă foarte bune, există o diversitate de alte costuri, costuri de licenţiere ca să ne lase să folosim jucători (de fotbal de exemplu - n. r.) în joc, stadioane, comentatori, costuri cu scanarea jucătorilor, bilete de avion, mese, petreceri şi poate să ajungă la un buget semnificativ (dezvoltarea unui joc - n. r.)", a explicat Beu.

De asemenea, George Lemnaru, directorul general al Green Horse Games, susţine că există şi posibilitatea foarte mare de eşec în acest domeniu, al dezvoltării de jocuri.

"O întrebare de ajutor ar fi cât costă să faci un joc de succes? Dacă mă întrebi cât m-a costat unul dintre jocurile pe care le dezvoltăm, pot să spun că depinde de moment. Când eram 2-3 oameni, ne-a costat până într-o sută de mii, calculând şi costul de oportunitate. Al doilea joc ne-a costat 200.000 şi a fost un succes. Al treilea a fost un eşec, a costat peste 200.000, iar al patrulea, un succes, vreo 400.000 euro. E dureros să spun 300.000 euro şi a fost un eşec. Principala problemă este şansa foarte mare de a eşua", a arătat Lemnaru.

Citeşte şi:

INFOGRAFIC Topul dezvoltatorilor de jocuri din România

Parallax

Vizualizari
3569
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri