Raluca Abrihan

Producător de coboţi: Desființează roboţii anumite locuri de muncă?

Thumbnail

Dacă roboții desființează sau creează locuri de muncă nu mai este deja de ceva vreme un subiect inedit atunci când se vorbește de impactul automatizării asupra forței de muncă, arată analiza unui dezvoltator de roboţi colaborativi (coboţi). Dezvoltarea roboticii va conduce la pierderea a 75 de milioane de locuri de muncă, dar în același timp va crea 133 de milioane de locuri de muncă noi, legate de activitatea roboților, susţine compania.

Nivelul de automatizare al afacerilor de toate dimensiunile se află astăzi în creștere, integrarea roboților în procesele de producție fiind pasul optim pentru afacerile care doresc să prospere și să rămână competitive în industria în care activează, araă Universal Robots.

Dar odată cu creșterea numărului de roboți și tehnologii automatizate integrate ce se întâmplă cu angajații umani? Rămân aceștia fără loc de muncă? Conform unui raport al World Economic Forum până în anul 2020 roboții vor crea cu 58 de milioane de joburi mai mult decât vor distruge.

Dezvoltarea roboticii va conduce la pierderea a 75 de milioane de locuri de muncă, dar în același timp va crea 133 de milioane de locuri de muncă noi, legate de activitatea roboților.

Practic angajații umani vor colabora în procesele de lucru cu roboții, preluând sarcini nou create generate de implementarea acestora, pentru care sunt mai potriviți, susţine producătoru UR.

Roboții sunt mai eficienți atunci când obiectivele unei afaceri sunt creșterea volumului producției, creșterea calității produsului, reducerea timpului de producție sau flexibilitatea producției. Cu toate acestea, pe durata proceselor de lucru au loc etape care necesită gândire critică, creativitate sau capacitatea de a rezolva probleme. Iar roboții nu au astfel de aptitudini. Oamenii sunt cei care punctează la aceste capitole și în mod cert va fi nevoie și de acum înainte de prezența lor indiferent de gradul de automatizare al unei afaceri. De aceea, în evaluarea soluțiilor de automatizare companiile acordă o importanță serioasă factorului siguranță. Angajatul uman are nevoie să colaboreze cu robotul fără să fie expus la risc de accidente. De foarte multe ori sunt folosite cuști de siguranță pentru a evita accidentări, dar acestea presupun o flexibilitate redusă a soluției de automatizare, ocuparea unui spațiu mare de către robot și îngreunarea anumitor procese de lucru. Nu este cazul brațelor colaborative de la Universal Robots. Coboții UR sunt mici, ușori și accesibili și pot lucra cot la cot în siguranță cu angajații umani susținându-i în cele mai complexe sarcini. Nu necesită prezența cuștilor, sunt ușor de implementat și ocupă o zonă restrânsă în spațiile în care funcționează.

Integrarea roboților în zonele de producție prezintă un potențial real pentru creșterea ratei de angajare. Pentru că odată cu automatizarea proceselor va crește productivitatea și vor apărea oportunități de extindere a operațiunilor/liniilor de producție care vor necesita forță de muncă nouă, cum ar fi manipulatori de materiale sau personal pentru inventar și planificare. În același timp,roboții vor avea nevoie de personal care să se ocupe de întreținerea, integrarea și programarea lor sau interpretarea datelor pe care le generează. Astfel, vor exista programe de instruire a angajaților în vederea îmbunătățirii aptitudinilor acestora sau dobândirii unora noi care să îi ajute în gestionarea roboților sau preluarea unor sarcini mai satifsfăcătoare. Urmând ca vechile lor sarcini repetitive, obositoare și periculoase să fie plasate în seama roboților, mai susţine UR.

Parallax

Vizualizari
1305
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri