Claudiu Zamfir

Blue Prism, rivalul românilor de la UiPath, vândută cu 1,5 miliarde dolari

Thumbnail

Compania britanică de roboți software Blue Prism, o mare rivală a românilor de la UiPath, urmează să fie vândută pentru 1,1 miliarde de lire sterline (circa 1,5 miliarde de dolari), potrivit Reuters.

Cumpărătorul este Vista Equity, o mare companie americană de investiții.

Pentru fiecare acțiune Blue Prism, acționarii săi vor primi de la Vista 11,25 de lire sterline, cu 35% mai mult decât prețul pe acțiune de la ultima ședință de tranzacționare, potrivit CNBC. Blue Prism este listată la Bursa de la Londra (LSE).

Compania britanică Blue Prism activează în domeniul Robot Process Automation - RPA, care presupune dezvoltarea de automatizări software pentru îndeplinirea sarcinilor repetitive din companii, pentru ca personalul să se poată ocupa de obiective mai creative, care necesită neapărat prezență umană.

Conform clasamentelor Gartner, liderul mondial în domeniul RPA este compania româno-americană UiPath, fondată la București, în anul 2005, de Daniel Dines și Marius Tîrcă.  Anul acesta UiPath s-a listat pe Bursa de la New York. În prezent, firma are o valoare de piață de 26,5 miliarde de dolari, mult mai mare decât prețul de achiziție al Blue Prism.

Compania britanică Blue Prism este considerată, însă, inițiatorul domeniului de business RPA, inventând practic acest termen, potrivit Forbes. Blue Prism  a fost fondată în anul 2001, de David Moss (foto-dreapta) și Alastair Bathgate (foto-stânga), care nu mai ocupă în prezent funcții executive în firmă, dar asistă conducerea de pe poziții de consilieri.

În 2013, românii de la UiPath s-au întâlnit pe arena business-ului RPA cu englezii de la Blue Prism. Pe atunci, un client din India voia să dezvolte cu compania britanică un produs RPA, dar Blue Prism li s-a părut cam scumpă. Au intrat pe fir bucureștenii și le-au suflat englezilor contractul, până la urmă.  
 

Parallax

Vizualizari
2389
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri