Claudiu Zamfir

UPDATE Aplicația de transport Moovit, cumpărată de Intel. Prețul tranzacției

Thumbnail

Aplicația de orientare în transportul în comun Moovit, folosită și în România, se află în negocieri pentru a fi achiziționată de compania IT americană Intel, scrie duminică, agenția Reuters, citând publicația israeliană de business Calcalist, care a aflat și prețul. UPDATE Intel a confirmat oficial luni că a achiziționat Moovit la prețul de 900 de milioane de dolari.

Inițial, presa israeliană a aflat despre un preț de acțiziție de 1 miliard de dolari, dar până la urmă tranzacția s-a încheiat la 900 de milioane de dolari.

În februarie 2018, Intel Capital, fondul de investiții al companiei americane de procesoare, a acordat aplicației israeliene Moovit o investiție de 50 de milioane de dolari, alături de alți investitori.

Moovit oferă ghidaj în orașe din 92 de țări. Aplicația de mobil dă indicații privind mijloacele de transport în comun și atenționări referitoare la anumite schimbări de rute în rețelele publice de mobilitate, cu actualizare în timp real.

La nivel global, Moovit a depășit 800 de milioane de utilizatori.

În România, Moovit oferă orientări de transport public în București și alte 29 de orașe.

Startup-ul a fost fondat în anul 2012, în Israel, de către programatorii Nir Erez, Roy Bick și Yaron Evron. În board-ul firmei a intrat și antreprenorul israelian Uri Levine, care a fondat celebra aplicație de orientare rutieră și hărți Waze, cumpărată de Google în decembrie 2011.
 
În cei 8 ani de existență, Moovit a strâns investiții de capital de risc în valoare totală de peste 130 de milioane de dolari. Printre investitori se numără miliardarul francez Bernard Arnault, actorul american Ashton Kutcher, companiile Nokia, Intel, BMW, precum și fondul de investiții Sequoia Capital.

La rândul său, gigantul american Intel a fost fondat în anul 1968, sub numele de N M Electronics, de către Gordon Moore și Robert Noyce. Compania are sediul central în Silicon Valley, mai exact la Santa Clara, California.

Intel este considerat cel mai mai mare producător de procesoare din lume, având venituri de 71,9 miliarde de dolari în anul 2019. Compania americană și-a dezvoltat și o divizie de produse pentru industria de mașini autonome. Aici a integrat un alt startup israelian, Mobileye, pe care lntel l-a achiziționat în anul 2017 pentru 15,3 miliarde de dolari. Mobileye realizează sisteme de evitare a coliziunii, pentru mașinile autonome.

La nivel mondial, compania Intel are 110.200 de angajați.

În România, Intel deține Intel Software Development SRL, care avea un număr mediu de 257 de angajați, în anul 2018, conform celor mai recente date oficiale, colectate de Termene.ro . Subsidiara românească a Intel, înregistrată la Timișoara, a avut o cifră de afaceri de aproape 19 milioane de dolari și un profit de 792.000 de dolari în anul 2018.

 

Parallax

Vizualizari
1948
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri