Claudiu Zamfir

„Agentul imobiliar al viitorului”: finanțare de 100 milioane Euro pentru Kodit.io

Thumbnail

Startup-ul finlandez de imobiliare Kodit.io, pe care StartupCafe.ro l-a vizitat anul trecut, la Helsinki, a obținut joi o nouă finanțare, în valoare de 100 de milioane de euro, de la un mare investitor imobiliar.

Compania imobiliară NERP a anunțat, pe site-ul său, investiția acordată startup-ului prin preluare de acțiuni și împrumut.

Astfel, startup-ul finlandez ajunge la investiții de peste 113 milioane de euro în cei 3 ani de existență.

Cu banii obținuți, Kodit.io urmează să-și finanțeze extinderea în piețele sale actuale - Finlanda, Spania și Polonia - dar ia în considerare să iasă și pe noi piețe, conform Tech.eu.

Anul trecut, Kalle Salmi, CEO-ul și fondatorul startup-ului, a declarat, într-un interviu acordat  StartupCafe.ro, la Helsinki, că avea în vedere și o eventuală extindere în România.

„Am studiat toate zonele metropolitane cu peste 1 milion de locuitori din Europa  și categoric Bucureștiul este unul dintre locurile la care ne-am uitat și sunt convins că vom veni și acolo”, spunea atunci antreprenorul finlandez.

Cum funcționează Kodit.io? Pe scurt, startup-ul cumpără apartamente de la proprietari, le renovează și le vinde mai departe cu o marjă de profit. Totul stă în preț, fără comisioane. Aceasta pare să fie diferența de bază față de agenții imobiliari „tradiționali” din România, care percep comisioane de 1-3% din prețul tranzacției, și de la cumpărător, și de la vânzător.

Mai este și partea de tehnologie: noua agenție imobiliară - un iBuyer - folosește inteligența artificială pentru a evalua un apartament și a-i face proprietarului o ofertă de cumpărare.

„Proprietarii individuali primesc instant oferte de cumpărare cinstite pentru locuințele lor,  flexibilitate la mutare și o oportunitate de a închiria înapoi vechea lor casă,  pentru a evita orice lipsă de cazare temporară. Oferta de cumpărare este între zero și minus 10%  față de ceea ce noi considerăm că este valoarea de piață. Cumpărătorilor le oferim locuințe ușor de achiziționat, renovate și gata de ocupare imediat. Nu avem niciun comision separat, totul stă în preț”, a declarat, pentru StartupCafe.ro, Kalle Salmi, CEO-ul și cofondator al startup-ului imobiliar.

Modelul de business al iBuyer-ilor s-a dezvoltat mai ales în SUA, unde lider este platforma Opendoor, fondată la San Francisco, în anul 2014. Încet, încet, valul acestor „agenți imobiliari ai viitorului” se întinde și în orașele din Europa, dar șeful Kodit susține că agenții imobiliari din București nu trebuie să se teamă că vor fi scoși din business.

„Categoric, nu au niciun motiv să se teamă agenții imobiliari din nicio țară.  Ei trebuie să înțeleagă că această afacere se va face,  vor fi tot mai multe companii de real estate tehnologice. Vreau să le spun agenților imobiliari că iBuyer-ii, ca noi, sunt o unealtă în plus în trusa agenților imobiliari. Deci ar trebui să ne utilizeze, nu ducem o luptă împotriva agenților imobiliari”, mai spunea Kalle, în 2019.

El a fondat Kodit.io în anul 2017, la Helsinki, împreună cu 2 asociați: Martti Suomela (tot finalndez) și Nico Rotstein (argentinian)

---

Citește și:

Agentul imobiliar al viitorului vrea să vină în București: Nu au motive să se teamă cei care activează acum în imobiliare

Parallax

Vizualizari
2530
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri