Raluca Abrihan

AFIR: Fermierii au cerut pentru investiţii peste 1,5 miliarde de euro, în ultimii trei ani

Thumbnail

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a anunţat că a primit din 2015 şi până în 2018 solicitări de finanțare pentru investiții în exploatațiile agricole în valoare de 1,53 de miliarde euro, de la peste 3.600 de fermieri. Câte solicitări au fost aprobate şi în ce pot investi, mai exact, fermierii aceşti bani.

AFIR a selectat pentru finanțare 1.617 proiecte de investiții, în valoare de 739,8 milioane de euro și a semnat până în acest moment 1.454 contracte de finanțare în valoare de 556,9 milioane de euro.

Finanțarea proiectelor de investiții în exploatații agricole este asigurată de AFIR prin submăsura 4.1 (Investiții în exploatațiile agricole) din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Alocarea financiară, disponibilă fermierilor prin această linie de finanțare pentru întreaga perioada de programare, este de 790 milioane de euro pentru toate cele patru componente: sector vegetal, zootehnic, zonă montană și ferme de familie.

Sprijinul financiar nerambursabil pe care îl acordăm beneficiarilor noștri a dus la înființarea și modernizarea până în prezent a 1.040 exploatații agricole vegetale, a 89 de ferme de creștere a bovinelor de lapte, 55 de ferme pentru bovine de carne, a 86 de ferme mixte, a 50 de ferme horticole, a 34 de ferme de păsări, a 24 de ferme de porcine. Pentru investițiile realizate până acum prin submăsura 4.1, AFIR a decontat plăți în valoare totală de 295 milioane de euro”, a declarat Daniel Crunţeanu, Directorul general adjunct al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale.

Prin proiectele de investiții finanțate prin submăsura 4.1, fermierii realizează construcții destinate activității productive, inclusiv căi de acces în fermă, irigații și racordarea exploatației la utilități, modernizează și dotează ferma cu maşini, utilaje şi echipamente noi, în limita valorii de piaţă a bunului respectiv.

De asemenea, finanțarea proiectelor asigură construirea, amenajarea și dotarea spațiilor de desfacere și comercializare, precum și alte cheltuieli de marketing, în cadrul unui lanț alimentar integrat, a mai anunţat AFIR.

Citeşte şi:

Acvila țipătoare și dropia pot aduce fermierilor subvenții de 190-269 de euro la hectar

Parallax

Vizualizari
183
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri