Claudiu Zamfir

Holde Agri mai vinde acțiuni de 12 milioane lei, să-și facă silozuri și irigații

Thumbnail

Holde Agri Invest SA (HAI), o companie românească din domeniul agriculturii, vrea să mai vândă acțiuni de 12 milioane de lei, prin plasament privat, luna aceasta, să strângă bani pentru sisteme de irigații și extinderea spațiior de depozitare.

Aceste investiții erau deja planificate de Holde de ceva timp, dar izbucnirea pandemiei, asociată cu seceta severă din întreaga regiune a Europei Centrale și de Est din acest an, a accelerat planurile de implementare - spune marți firma, într-un comunicat remis StartupCafe.ro.

Prin extinderea capacității de depozitarea și instalarea sistemelor de irigații Holde vrea să-și crească rentabilitatea.

Prin intermediul plasamentului privat, acțiunile HAI vor fi oferite unui număr maxim de 149 investitori individuali și unui număr nedeterminat de investitori instituționali.

Casele de brokeraj care vor asista la realizarea tranzacției sunt SSIF Goldring și BRK Financial Group.

Aceasta va fi a doua operațiune pe piața de capital desfășurată de Holde, care în decembrie 2019 a vândut aproximativ 9 milioane de acțiuni noi într-un plasament privat și a atras 10 milioane lei de la 27 de investitori de la Bursa de Valori București.

Imediat după închiderea celui de-al doilea plasament privat, compania spune că va finaliza pașii necesari pentru listarea acțiunilor Holde pe piața AeRO a Bursei de Valori București, proces care va dura aproximativ 3 luni.

După listarea pe piața alternativă AeRO, Holde va fi prima companie ce operează terenuri agricole pe BVB, din trimestrul al treilea 2020.

Acțiunile companiei vor fi disponibile pentru tranzacționare sub simbolul HAI.

„În perioade incerte, când piețele bursiere sunt volatile, iar amenințarea unei recesiuni este vizibilă la orizont, investitorii globali tind să caute un refugiu plasându-și banii în instrumente financiare care vor rezista unei crize economice. Agricultura este un exemplu de un astfel de refugiu ce generează randamente constante, care până anul acesta lipsea de la Bursa de Valori București. Începând cu luna martie, am observat un interes crescut din partea investitorilor locali în agricultură și îndeosebi în Holde”, susține Iulian Cîrciumaru, președintele consiliului de administrație Holde Agri Invest.

Holde are în prezent un siloz de 10.000 de tone, dar intenționează să-și extindă capacitatea de depozitare la 30.000 de tone până în 2023. În ceea ce privește instalațiile pentru irigare, în momentul de față, niciuna dintre fermele Holde nu are implementat un astfel de sistem, dar obiectivul este de a instala sisteme de irigare pe o suprafață de 3.000 de hectare până în 2023.

Holde operează peste 7.000 de hectare de teren agricol împărțit două suprafețe, în ferma de la Roșiorii de Vede și cea de la Agromixt Buciumeni.

În prezent, compania este în proces de finalizare a celei de-a treia achiziții, care va mări dimensiunea terenurilor operate la 8.000 de hectare. Până la sfârșitul anului 2020, Holde intenționează să ajungă la un portofoliu de 10.000 de hectare. Compania se așteaptă să atingă o cifră de afaceri de 40 de milioane lei la finalul acestui an și o marjă EBIT de 17%.

Holde vrea să ajungă la cel puțin 20.000 de hectare de teren lucrat în următorii șapte ani, urmând astfel să investească peste 50 de milioane euro în achiziții de terenuri, precum și în utilaje noi, spații de depozitare și sisteme moderne de irigații.

În urma plasamentului privat din decembrie 2019, Holde Agri Invest SA are 52 de acționari. Vertical Seven Group este cel mai mare acționar al Holde, cu o participație de 19,6%, în timp ce restul investitorilor au dețineri între 6% și 0,1% în afacere.

Modelul de business prevede ca niciun acționar să nu dețină o participație majoritară în cadrul companiei.

Parallax

Vizualizari
440
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri