Denisa Crăciun

Achiziție pe piața IT: Clujenii de la AROBS cumpără pachetul majoritar de acţiuni al unei firme din Polonia

Fondatorul AROBS

Compania clujeană AROBS Transilvania Software, fondată de antreprenorul Voicu Oprean (foto), preia pachetul majoritar de acțiuni al unei companii din Polonia.

AROBS (simbol bursier AROBS), preia pachetul majoritar de acțiuni, 94%, din cadrul SYDERAL Polska, o companie din Gdansk, Polonia, „specializată în dezvoltarea de produse și tehnologii pentru comunicarea cuantică și optică, stocarea și procesarea datelor, controlul mecanismelor și instrumentelor prin satelit”, potrivit unui comunicat transmis, joi, StartupCafe.ro.

„Prin tranzacția anunțată astăzi facem încă un pas în direcția consolidării expertizei noastre în industria aerospațială din cadrul grupului AROBS. Expertiza SYDERAL Polska completează noua linie de business din cadrul grupului adusă de colegii noștri de la AROBS Engineering – dezvoltare de sisteme embedded și software pentru sectorul aerospațial. Echipa din cadrul Syderal Polska deține o experiență consistentă în domeniul aerospațial, compania participând în mod activ în inițiativele legate de crearea Infrastructurii Europene de Comunicare Cuantică. În plus, suntem încântați că, începând cu acest an, grupul AROBS este prezent într-o nouă țară, Polonia, și sunt încrezător că împreună cu echipa locală vom dezvolta produse inovatoare și vom fi implicați în proiecte cu un impact semnificativ asupra viitorului Europei spațiale,” a declarat Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS.

SYDERAL Polska, înființată în anul 2016, are o echipă formată din 28 de specialiști în furnizarea de soluții software și hardware pentru cei cu activitate în sectorul aerospațial.

Compania implementează proiecte pentru Agenția Spațială Europeană (ESA) și lucrează la proiecte de cercetare și dezvoltare finanțate prin Centrul Național de Cercetare și Dezvoltare (NCBiR) din Polonia.

De-a lungul timpului, SYDERAL Polska a fost implicată în proiecte din sectorul aerospațial european, a lucrat cu reprezentanți ai pieței New Space, al căror scop este democratizarea domeniului aerospațial prin accesul la sisteme și servicii la prețuri rezonabile pentru companiile noi din piață.

Compania din Polonia este cunoscută pentru dezvoltarea de instrumente și mecanisme de control, participând la proiectarea și producția de echipamente electronice la bord personalizate pentru aplicații spațiale, precum Unitatea de control al instrumentelor FLORIS, un spectometru imagistic de înaltă rezoluție utilizat de ESA pentru măsurători globale ale fluorescenței vegetației terestre și cartografierea acesteia.

Managementul companiei va fi asigurat în continuare de actualul CEO, Michal Drogosz, care va rămâne și acționar, cu o participație de 6%. Rezultatele SYDERAL Polska vor fi incluse în situațiile financiare consolidate începând cu anul 2023. Pentru anul 2022, compania din Polonia estimează o cifră de afaceri de 1 milion de euro.

„Alăturarea noastră la grupul AROBS reprezintă un pas semnificativ pentru continuarea creșterii SYDERAL Polska. Prin această tranzacție avem posibilitatea de a ne extinde gama de produse și servicii, dedicate sectorului spațial. A face parte din AROBS înseamnă noi oportunități pentru SYDERAL Polska, precum și deschiderea către sectoare și industrii în care compania noastră nu era încă prezentă. În domeniul tehnologiilor spațiale, competențele AROBS și SYDERAL Polska se completează perfect, ceea ce ne va permite să dezvoltăm împreună produse și servicii mai performante”, a declarat Michal Drogosz, CEO al SYDERAL Polska.

Achiziția SYDERAL Polska va consolida expertiza de afaceri a AROBS cu privire la sistemele embedded, cu accent pe tehnologia automotive, aerospațială, medicală și marină. 

AROBS Transilvania Software este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 6 decembrie 2021. Compania are în prezent o capitalizare de piață de aproximativ 855 milioane de lei.

Parallax

Vizualizari
565
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri